Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

SLIKARSKI TABOR SLEPIH IN SLABOVIDNIH V TRENTI IN NA KANINU

Na pobudo predsednika LK Kobarid Soča Milana Štulca so slepi in slabovidni letos ustvarjali tudi v Trenti in na Kaninu. Njegovo pobudo je z veseljem in odločnostjo sprejel predsednik MDSSNG Igor Miljavec in tako se je od 14. 6. do 16. 6. odvijala ena najlepših delavnic slepih in slabovidnih oseb v tem letu.

Tridnevno likovno delavnico pod mentorstvom Stanke Golob ter akademskega slikarja Aleksandra Pece so slepi in slabovidni začeli v Trenti v Domu Triglavska roža, kjer so ustvarjali na najlepšem koncu Slovenije, sredi neokrnjene narave. Že prvi dan jih je obiskal tudi predsednik LK Kobarid Soča Milan Štulc in jim zaželel obilo užitkov in uspeha. Prenesel jim je tudi pozdrave in najboljše želje  bovškega župana Valterja Mlekuža. Ob obisku je Štulc poudaril, da je izjemno ponosen na njihovo ustvarjanje in jim povedal tudi, da je eno izmed njihovih del izbral za darilo pobratenemu klubu LK Tolmezzo. Ko je razkril, da se je tokrat odločil za delo Davorja Simiča, so ostali udeleženci Davorju namenili močan aplavz.

»Slikarski tabor smo skupaj s Patricijo Rejec, ki je slikarski tabor vključila tudi v projekt Posoškega razvojnega centra oziroma v vseslovenski praznik učenja Teden Vseživljenjskega učenja, poimenovali OBČUTIM PODOBE NAREVE. Odlično okolje v Trenti je močno prevzelo vse udeležence, kot pravi že sam naslov, pa so to neokrnjeno naravo zagotovo občutili na poseben način. Poseben del slikarskega tabora pa je bil zaključek restavraciji Prestreljenik na smučišču Kanin, na nadmorski višini 2.220 metrov, saj je bila to je bila skoraj zagotovo najvišja slikarska delavnica slepih in slabovidnih v Evropi, na kar smo še posebej ponosni,« je ob zaključku slikarskega tabora povedal predsednik LK Kobarid Soča Milan Štulc.

Ustvarjanje na Kaninu je omogočil Sončni Kanin, ki je zagotovil brezplačen prevoz udeležencev pod Prestreljenik in nazaj, uredil vse potrebno za ustvarjanje v restavraciji, nudil odlično podporo pri prevozu oseb, ki se vendarle težje znajdejo v zanje tako zahtevnih razmerah in jim zagotovil tudi brezpalčen obrok v njihovi restavraciji.

V gostinskem lokalu ob A postaji kaninske žičnice Kaninske legende je Patricija Rejec v sodelovanju s Sončnim Kaninom postavila razstavo del, ki bo na ogled do 15. julija, dela pa je mogoče tudi kupiti.

»Z nakupom bomo nagradili trud slepih in slabovidnih ustvarjalcev, hkrati pa tudi neposredno pomagali Medobčinskemu društvu slepih in slabovidnih Nova Gorica oziroma podprli njihovo dejavnost, saj že 70 let skrbijo, da se slepi in slabovidni lahko udejstvujejo na različnih interesnih področjih ter imajo oporo in stalno pomoč pri soočanju z vsakodnevnimi življenjskimi izzivi. Hkrati pa vse nas ozaveščajo o njihovih izrazih ustvarjalnosti in položaju v družbi,« dodaja Štulc in vse vabi k ogledu razstave.

LK Kobarid Soča je slikarski tabor tudi finančno podprl, s tem pa prispeval k osnovnemu svetovnemu poslanstvu Lionizma, ki je že 100 let pomoč slepim in slabovidnim osebam. Zato je njihovo geslo WE SERVE – POMAGAMO.

Oglejte si tudi