Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Sestanek s TNP v Logu pod Mangartom

V Logu pod Mangartom je bil, 14. 12., sestanek predstavnikov TNP, Občine Bovec, KS Log pod Mangartom, Razvojne zadruge Log pod Mangartom in TD Log pod Mangartom.

S Strani Občine Bovec se je sestanka udeležil župan Občine Bovec Valter Mlekuž, Log pod Mangartom so zastopali Brane Vidmar, direktor Razvojne zadruge Log pod Mangartom,  Igor Černuta, predsednik KS Log pod Mangartom, Peter Mlekuž, predsednik TD Log pod Mangartom,

Javni zavod Triglavski narodni park pa so zastopali direktor dr. Tit Potočnik, Aleš Zdešar iz strokovne službe in Majda Odar iz informacijsko izobraževalne službe.

Sestanek je bil namenjen dogovoru o dostavi novega električnega vozila lokalni skupnosti Log pod Mangartom, namenjeno lokalni skupnosti in umirjanju prometa.

Trajnostna mobilnost je eno izmed prioritetnih področij delovanja Javnega zavoda Triglavski narodni park, prednostno v povezavi z usmerjanjem obiska in podporo domačinom na tistih lokacijah, kjer je javni potniški promet izredno omejen oziroma ne obstaja.

»V okviru podpore parkovnim lokalnim skupnostim in Skupnosti Julijske Alpe (neformalno združenje destinacij na območju Julijskih Alp) pri realizaciji investicij in razvoju ukrepov, ki spodbujajo k rabi trajnostne mobilnosti ter hkrati pripomorejo k boljši kvaliteti življenja lokalnega prebivalstva, v letošnjem letu v okviru sredstev Podnebnega sklada – trajnostna mobilnost 2022, načrtujemo nakup električnega kombi vozila lokalni skupnosti Log pod Mangartom. Vozilo jim bo predano predvidoma spomladi 2023,« je po zaključku sestanka povedala Majda Odar iz informacijsko izobraževalne službe.

Vozilo bo slućžilo več namenom, in sicer za potrebe prevozov domačinov, kjer se predvideva sistem rezervacij oziroma naročil, in bo uporabniku prijazen in učinkovit, za potrebe »turističnih in pohodniških« poti bo vozilo vključeno v sistem sezonskih javnih prevozov, v sistemu prevozov na območju Julijskih Alp bo obravnavano enako kot sezonski avtobusi. Prevozi so načrtovani na območju Loga, Koritnice, Bavšice, Predela, Bovca in Mangartskega sedla oziroma v neposredni okolici. S tem pristopom se bo sledilo razvojnim usmeritvam upravljanja Triglavskega narodnega parka.

Župan Občine Bovec Valter Mlekuž z veseljem ugotavlja, da se s projektom zasledujejo izredni trajnostni cilji, sodelovanje s TNP pa ocenjuje za izredno produktivno in kakovostno:

»Na ta način bomo dosegali umirjanje prometa na izjemni visokogorski cesti, spodbujanje rabe javnega prevoza v narodnem parku vzporedno s sezonsko vzpostavljenimi avtobusnimi linijami na tem območju. Z novim vozilom bomo tudi obogatili sistem medkrajevnih in medregionalnih rednih javnih prevozov, kar pomeni podporo lokalni skupnosti pri izvajanju osnovnih nadstandardnih dejavnosti, omogoča prihodek domačinom v odmaknjenih območjih in sledi ciljem blaženja podnebnih sprememb,« je ob koncu sestanka povedal župan Občine Bovec Valter Mlekuž.

Seveda se vsi zavedajo, da sam nakup električnega vozila še ne pomeni celotne investicije, saj bo treba postaviti še vsaj dve polnilnici za električna vozila in pridobiti voznike, ki bodo prevoze z novim električnim kombi vozilom tudi izvajali. Vendar so to, kot so ugotavljali prisotni, vseeno bolj sladke skrbi.

Pripravil in foto: MILAN ŠTULC

Oglejte si tudi