Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
6°C
JUTRI
16°C
3°C
Oceni objavo

Raziskovalci poti na Mars na Kaninu

22. 3. 2023, so Bovec in Kanin obiskali prav posebni gosti. V sodelovanju z Občino Bovec, Sončnim Kaninom in Jamarsko zvezo Slovenije so si raziskovalci poti na Mars ogledali Kaninsko pogorje.

V dopoldanskem času so se z žičnico odpeljali do D postaje in od tam v spremstvu članov Jamarske zveze Slovenije pot nadaljevali peš do  koče Petra Skalarja in tamkajšnjih brezen. In zakaj prav Kaninsko pogorje? Raziskovalci preučujejo možnosti izvajanja usposabljanj bodočih astronavtov in drugih članov predvidenih odprav v vesolje tudi v eni izmed brezen kaninskega pogorja.

Po ogledu na terenu so v dolini pripravili predstavitev projekta SPACE-MED, v katerem bodo izobraževali najboljše študente na tem področju z vsega sveta. Predvidevajo, da bo takih študentov največ 25. V projektu SPACE-MED sodelujejo Inštitut Jožef Stefan (IJS) Slovenija, Charité – University Medicine Berlin in Université de Caen Normandie.

Najprej je v KD vse pozdravil župan Občine Bovec Valter Mlekuž in izrazil zadovoljstvo, da so se odločili za možnost usposabljanja na Kaninskem pogorju:

»Pri nas boste vedno dobrodošli. Občina Bovec in jaz sam odlično sodelujemo z jamarsko zvezo Slovenije in jamarji nasploh, zato sem prepričan, da vam skupaj lahko ponudimo močno logistično podporo. Brezna Kaninskega pogorja so edinstvena, zato razumem vaš interes, z veseljem pa bom poslušal tudi podrobnejšo razlago, zakaj je lahko to koristno pri pripravah za misije v vesolju. Vsekakor vaš projekt v celoti podpiramo in smo to, v korist uspešne kandidature na projekt, pripravljeni podpreti tudi s pisno izjavo. V Bovcu vam lahko ponudimo tudi vso ostalo logistično podporo. Od nastanitvenih kapacitet, do konferenčnih dvoran z vso potrebno tehnično opremo. Skratka, pri nas boste vedno dobrodošli,« je poudaril Mlekuž in si prislužil močan aplavz z zahvalami.

Prvo predstavitev je imel prof. dr. Igor Mekjavić z Instituta Jožef Stefan (IJS), ki preučuje vplive breztežnosti in dolgotrajnega bivanja v vesoljskih postajah na spremembe v človeškem telesu. Ta spoznanja so uporabna za načrtovanje dolgotrajnih poti, tudi potovanja na Mars. Povedal je tudi, da v Planici že poteka del raziskav, in sicer v centrifugi, ki ustvarja nekatere pogoje, primerljive tistim ob dolgotrajnem bivanju v vesolju. Podobne raziskave načrtujejo tudi v enem izmed brezen Kaninskega pogorja. Rezultati raziskav pa niso pomembni le za potnike v vesolje, temveč tudi za razvoj medicinskih spoznanj in rešitev na zemlji.

Drugo predstavitev je imel prof. dr. Pierre Denise dr. med., ki je bil od aprila 2016 do novembra 2021 tudi rektor Univerze Caen-Normandy. Od leta 1996 je univerzitetni profesor-bolnišnični izvajalec medicinske fiziologije na Univerzi Caen-Normandija. Prof. dr. Pierre Denise dr. med. je podrobneje predstavil Erasmus Mundus Programe in potek usposabljanja po fazah. V Sloveniji je v tretji fazi predvideno usposabljanje v ekstremnih okoljskih razmerah s študijo mišično-skeletne atrofije, kardiovaskularnih obremenitev in cirkadianega ritma, spanja in prehranjevanja. V tej fazi bi torej uporabili tudi brezno na Kaninskem pogorju.

Če bodo uspešni na projektu, ki ga vodi European Space Agency (ESA) – Evropska vesoljska agencija, bodo prvi študenti vključeni v omenjene programe že leta 2024.

Po končanem celodnevnem obisku so vsi udeleženci izrazili izjemno zadovoljstvo nad videnim, ob tem pa izrazili veliko zahvalo za odlično organizacijo obiska ter prisrčno gostoljubnost.

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC

Oglejte si tudi