Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
9°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

Puntarski dnevi v Tolminu

Tudi to poletje bo 18-19.7. 2015 po ulicah Tolmina zavel puntarski duh. Letos štejemo 302 leti od velikega tolminskega punta, ki je dokazal upornost našega ljudstva in željo po pravici in boljšemu življenju.

V spomin na ta dogodek se ob začetku poletja v Tolminu odvijajo sedaj že tradicionalni Puntarski dnevi, katerih namen ni le obujanje tradicije punta v povezavi z glasbo, športnimi aktivnostmi, druženjem in tržnico lokalnih izdelkov in pridelkov, temveč tudi predstavitev Tolmina in Tolminske, njenih lepot ter turističnega in podjetniškega potenciala celotni Sloveniji in tudi širše.

 

Letošnji Puntarski dnevi se začenjajo v soboto, 18. julija, s puntarskim pohodom, ki bo zbrane  popeljal do cerkvice na Mengorah in naprej do Modrejc. Tam si bo moč ogledati obeležje Kragulju, glede na zgodovinske vire enemu izmed glavnih organizatorjev Tolminskega punta.

 

Dogajanje se bo kasneje preselilo na plac v Tolminu, kjer bomo preko zgodovinskega programa in baročnega tabora spoznavali življenje takratnega časa. Predstavljena bo družabna igra Puntarca, s šaljivimi igrami Puntarskega mnogoboja bo poskrbljeno tudi za rekreacijo obiskovalcev. Najmlajši se bodo preizkusili v igri obleganja  gradu, dan pa se bo zaključil z večernim koncertom kitare in flavte in nas že vpeljal v nedeljsko dogajanje.

 

Letošnji Puntarski dnevi posebno pozornost posvečajo gastronomiji in gibanju, poimenovanem »Slow food«. Gre za gibanje, ki si zamišlja svet, v katerem bi imeli vsi dostop do zdrave, okusne in kakovostne hrane po dostopnih cenah. Proizvodnja te hrane ne sme škodovati okolju, poleg tega pa omogoča poštene pogoje in plačilo za proizvajalce. Prav slednje bo tematika predavanja 'Kaj je »Slow food«'. Tudi sicer bo nedelja, 19. julija, dišala po dobri, domači hrani. Moč se bo udeležiti delavnice 'Peka kruha' in se okrepčati s pravim puntarskim kosilom. V popoldanskih urah bosta prišla na vrsto recital Gradnikove poezije na temo punta in koncert okteta violončelistov NOVA Cellostrike, ki je nastal po vzoru slovitega ansambla violončelov Berlinskih filharmonikov. Slednji bo poskrbel za odločen zaključek letošnjih Puntarskih dni. Repertoar mladih violončelistov, sicer tudi članov NOVA filharmonije, vsebuje znana dela skladateljev iz vseh slogovnih glasbenih obdobij. Nadejamo si lahko še transkripcij plesnih ritmov, nežnih romantičnih melodij in tudi bolj trdih zvokov kitarskih riffov metalskih skupin, kot sta Metallica in Apocalyptica.

 

Ko govorimo o Puntarskih dnevih, ne smemo pozabiti na bogato tržnico, ki bo obiskovalce tako v soboto kot v nedeljo navduševala s pestro paleto lokalnih pridelkov in dobrot, gastronomije, rokodelstva in domače obrti. S tržnico želimo spodbuditi promocijo in prodajo lokalnih izdelkov in pridelkov ter s tem nuditi podporo domačim pridelovalcem.

 

Veliko razlogov je, da nas 18. in 19. julija obiščete v Tolminu in se skupaj z nami podate v čas pred dobrimi tremi stoletji, v čas velikega tolminskega punta.

 

Vstopnine ni.

 

Več informacij dobite na: www.puntarskidnevi.si

Tel: Barbara Podpečan Jesenšek 051 352 357

E naslov: tzgp.info@gmail.com

Oglejte si tudi