Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
2°C
ČET.
16°C
4°C
Oceni objavo

Proslava ob slovenskem kulturnem prazniku

V večnamenskem prostoru Osnovne šole Bovec je bila 2. 2. 2023 proslava ob slovenskem kulturnem prazniku, Prešernovem dnevu, udeležil pa se je je tudi župan Občine Bovec Valter Mlekuž.

OŠ Bovec je proslavo ob slovenskem kulturnem prazniku letos pripravila nekoliko prej, saj bodo imeli učenci na praznika dan počitnice. Celoten program so izvedli učenci OŠ Bovec in vrtčevski otroci iz Podružnične šole Žaga v sodelovanju z Literarnim krožkom Bovec. Kot se za slovenski kulturni praznik spodobi, je najprej zadonela slovenska himna, celotno sta deklamirala učenca Kristjan Arcet in Mathias Mlekuž, vse pa je nagovorila ravnateljica OŠ Bovec Denise Šuler Rutar. Poudarila je, da je kultura beseda, »ki bi jo morali pisati z veliko začetnico. Je temelj narodne zavesti, temelj naše ožje skupnosti kot tudi države. Kultura živi v vseh nas. Je temeljna človekova pravica. Je v naših srcih in v našem razumu. Morali bi jo sprejemati in dajati na vsakem koraku: v vsakdanjem življenju v medsebojnih odnosih, v ustvarjanju in še posebej v šoli.«

V nadaljevanju je spomnila, da je ljudsko slovstvo ali slovenska folklora izraz za ljudsko pripovedništvo ali ljudsko pesništvo in je del naše kulturne dediščine. Pripovedništvo je nastajalo pozimi s pripovedovanjem, pesništvo pa med delom za krajšanje delovnega časa in sprostitev.

»Tudi Bovško je izjemno bogato s kulturno dediščino. Pomemben del te dediščine so ljudske pesmi. Ob zimskih večerih so se ljudje zbrali, se poveselili in zapeli. Tudi poletja na paši so si krajšali s pesmijo. Na Bovškem je zelo razširjena tudi pripovedna folklora, ki obsega pravljice in pripovedke, ki so si jih ljudje pripovedovali v narečju. Tako sta lokalna slovstvena folklora in lokalno narečje neločljivo povezana,« je med drugim še izpostavila Denise Šuler Rutar.

Učenci so prikazali nekaj utrinkov iz ljudskih pripovedk na Bovškem, zaplesali so in zapeli. Dve anekdoti je povedal tudi član Literarnega kluba Bovec Peter Cuder.

Župan Občine Bovec Valter Mlekuž je ob koncu prireditve vidno zadovoljen pohvalil izvrstno izpeljan program:

»Bovško je bogato z različnimi kulturnimi društvi, od folklor do gledališke dejavnosti, slikarstva, petja in drugega kulturnega ustvarjanja. Ampak vse se začne že v naših vrtcih in nadaljuje v Osnovni šoli Bovec. Če ne bi vodstvo šole, mentorji in mentorice, vzgojiteljice in vzgojitelji, učiteljice in učitelji tako spodbujali prostočasnih dejavnosti, bi bile zagotovo tudi kasnejše generacije težje vključene v tako pestro kulturno dogajanje. Prav zahvaljujoč tako kakovostnim predšolskim in osnovnošolskim programom je Bovško kulturno na tako visoki ravni. Čestitam in se zahvaljujem vsem, ki to tako srčno počnete že vrsto let, ter vsem tistim, ki delo predhodnikov nadaljujete in nadgrajujete. Ob slovenskem kulturnem prazniku pa čestitam tudi vsem občankam in občanom ter vsem ljubiteljem Bovškega!«

Kot je dejala ravnateljica OŠ Bovec Denise Šuler Rutar, lahko slovenski praznik počastimo tudi z obiskom gledališča, morda knjižnice ali preberemo kakšno pesem ali knjigo, ki nas že dolgo čaka na polici.

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC

Oglejte si tudi