Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
18°C
4°C
Oceni objavo

POLETNA ŠOLA BOVEC PREJEMNICA NAGRADE ZA ČLOVEKOVE PRAVICE

Letošnjo koroško nagrado za človekove pravice sta v soboto prejeli dve dvojezični pobudi: Poletna šola Bovec pod vodstvom Vladimirja Wakouniga in dobrodelno društvo IniciativAngola.

Ob mednarodnem dnevu človekovih pravic vsako leto 10. decembra ,ob obletnici sprejetja Splošne deklaracije o človekovih pravicah, zaznamujemo svetovni dan človekovih pravic. Letos od sprejema deklaracije mineva že sedem desetletij. Ob mednarodnem dnevu človekovih pravic odlikuje dežela Koroška osebnosti in pobude, ki se posebej zavzemajo za enakopravnost, sožitje in pomoč drugim.

 

Za Poletno šolo Bovec so ob tem napisali, da je »kraj srečanja, učenja jezikov in politične vzgoje«.

Poletna šola Bovec je zaživela pred 25 leti kot kraj druženja mladih iz alpsko-jadranskega prostora. 50 mladih iz alpsko-jadranskega prostora se drug od drugega učijo jezike sosedov.

»Bovec je tudi kraj politične vzgoje, pa tudi kraj socialnega učenja,« je dejal organizator Vladimir Wakounig in poudaril, da so v poletni šoli nastala prijateljstva produktivni zametki za poznejše čezmejno sodelovanje.

Deželni glavar Peter Kaiser je v svojem govoru izpostavil pomen takih organizacij in iniciativ, ki so še kako potrebne in nikakor niso samoumevne.

Občina Bovec že vsa leta tako moralno kot finančno podpira vsakoletno izvedbo Poletne šole Bovec, saj se zaveda, da je medsebojno čezmejno spoznavanje za mlade izjemnega pomena, Bovec pa je za osvojitev novih znanj izjemno primeren. Tu se srečujejo mladi različnih jezikov in kultur, tu se sklepajo nova poznanstva, in mladi se v Bovec radi vračajo tudi kasneje, kar tudi ni zanemarljivo.  Pri letošnjem, jubilejnem 25. mednarodnem srečanju, je sodelovalo 44 študentov in študentk iz Slovenije, Avstrije, Hrvaške in Italije. Udeleženci in udeleženke so v dopoldanskih urah imeli jezikovne tečaje v slovenščini, italijanščini, nemščini, hrvaščini in furlanščini in so se poglobili v jezike alpsko jadranskega prostora. Popoldan pa so razpravljali v jezikovno različnih delavnicah na aktualno vodilno temo »Sožitje / Suživot / Zusammenleben / Convivenza / Vivi adun« in sodelovali pri lokalnih ekskurzijah. Ob učenju jezikov drug od drugega si mladi ogledajo tudi številne kulturno zgodovinske, turistične in naravne znamenitosti Bovškega in širšega območja. To izkušnjo pa vedno odnesejo s seboj z obljubo, de bodo v Bovec še vrnili.

 

 

 

Oglejte si tudi