Logo MojaObčina.si

Bovec

DANES
10°C
3°C
JUTRI
8°C
6°C
Deli
1103

ODPRTJE LABORATORIJA V TRENTI

V informacijsko izobraževalnem središču TNP Dom Trenta sta Javni zavod TNP in Zveza za tehnično kulturo Slovenije ob sodelovanju s Fakulteto za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani vzpostavila manjšo raziskovalno postajo z laboratorijem.

Z uporabo naravoslovne postaje bodo v Domu Trenta nadgrajeni številni izobraževalni programi in delavnice. Gre za pomembno pridobitev za osnovne in srednje šole ter zainteresirane skupine na področju raziskovalne in naravovarstvene dejavnosti.

Predsednik Zveze za tehnično kulturo Slovenije dr. Radovan Stanislav Pejovnik je ob odprtju povedal, da  gre za veliko podporo za mlade, ki bodo v tem okolju na različnih taborih, kot so varovanje okolja, mineralogija idr., svoja opazovanja z meritvami lahko preverili v laboratoriju ter dodal, da je posebej razveseljivo, da so pripravo te raziskovalne postaje podprli tako fakultete kot inštituti in podjetja iz vse Slovenije ter dodal, da se bo postaja tudi v prihodnje še opremljala in razvijala. Mag. Janez Rakar, vršilec dolžnosti direktorja Triglavskega narodnega parka, je poudaril, da je usposabljanje mladih na področju znanosti dragocena naložba ter dodal, da je prepričan, da  se bo vzpostavitev laboratorija obrestovala v obliki zanimanja za raziskovalne dejavnosti in posledično tudi boljše ozaveščenosti o pomenu ohranjanja narave. Župan Občine Bovec Valter Mlekuž je pozdravil sodelovanje vseh, ki so sodelovali od ideje do izdelave laboratorija, in novo pridobitev ocenil za zelo pozitivno za vso dolino.

Laboratorij v Trenti bo del naravoslovne postaje za raziskavo okolja s poudarkom na varstvu narave in ekologiji rastlin. Naravoslovna postaja bo vključena v program Zveze za tehnično kulturo Slovenije Gibanje znanost mladini, ki podpira programe za zgodnje uvajanje otrok in mladine v znanost in raziskovalno dejavnost. V jesenskem času in med prvomajskimi počitnicami v Trenti že več let poteka Biološki raziskovalni tabor za mlajše osnovnošolce, kjer bodo v prihodnje pri svojem delu lahko uporabili tudi novi laboratorij. Raziskovalno postajo v Trenti so podprli Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani, fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru, Kemijski inštitut, KRKA, SENG in Elektro Primorska. 

V Informacijsko izobraževalnem središču Dom Trenta si obiskovalci lahko ogledajo multivizijsko predstavitev Triglavskega narodnega parka, razstavo o živi in neživi naravi, kulturni krajini in vlogi človeka v tem okolju, filmsko instalacijo o gozdovih, video instalacijo o podvodnem svetu Soče in Trentarski muzej s predstavitvijo etnološke dediščine ter kulturnega in zgodovinskega izročila Trente. Zadnja večja pridobitev Doma Trenta je bila obnova pomožnega objekta ter vzpostavitev izobraževalnega središča – Hiše trentarskih vodnikov in prostorov za potrebe lokalne skupnosti leta 2014. Dom Trenta deluje od leta 1996. Razstavne prostore si je letos ogledalo 22.766 obiskovalcev, kar je 10 odstotkov več kot lani.
(Povzeto po sporočilu za javnost TNP)

Več na uradni  spletni strani OBČINE BOVEC

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij