Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

OBELEŽJE OB PREVALI V MEDIJIH

O tem, da je 22. in 23. septembra šest članov združenja KuK IR 59 - Erzherzog Rainer ob Prevali postavilo spominsko obeležje, ki v treh jezikih obeležuje spomin na 35 Rainerjev, v 12. Soški bitki padlih med 26. in 28. oktobrom 1917 med Prevalo in Vratnim vrhom, so se razpisali tudi nekateri avstrijski mediji.

 

Postavitev obeležja je plod številnih prostovoljnih delovnih ur članov omenjenega društva, pozornih načrtovanj in usklajevanj, pri čemer je v navezi z zgodovinarjem Vinkom Avsenakom tvorno sodelovala tudi Občina Bovec.

 

»S skupnimi močmi nam je uspel prvi korak, postavitev obeležja. Žal je zmanjkalo časa za primerno slovesnost, ki jo pa načrtujemo za naslednje leto, predvidoma v poletnih mesecih, ko bo minevalo 100 let od pokopa teh vojakov. Še enkrat se v imenu društva Rainer iz Salzburga, Črnega križa Avstrije in v svojem imenu najlepše zahvaljujem vsem za sodelovanje in podporo. Gremo naprej, še veliko dela nas čaka,« se je ob postavitvi veselil Vinko Avsenak, ki skupaj z Združenjem KuK IR 59 - Erzherzog Rainer že načrtuje nadaljnje aktivnosti na mestu, kjer zdaj stoji obeležje.

 

V članku v salzburškem časopisu pobudnik postavitve obeležja Paul Wieland med drugim izjavlja, da se člani združenja KuK IR 59 - Erzherzog Rainer tudi 100 let po tragediji spomnijo na krute čase in padle vojake, v trajni spomin nanje pa so postavili obeležje.

 

Zagotovo bo to tudi točka, ki bo ves čas obiskana s strani vseh hraniteljev zgodovinskega spomina, zato je sodelovanje za prevoze prav do Prevale, od koder je do obeležja le kratek sprehod po nezahtevni planinski poti, že ponudil tudi Sončni Kanin. Prva večja spominska slovesnost bo torej prihodnje poletje, ko bo minevalo natanko 100 let od pokopa na tem mestu padlih vojakov.

 

 

Oglejte si tudi