Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
9°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

NAGOVOR ŽUPANA OBČINE BOVEC VALTERJA MLEKUŽA

Spoštovani občanke in občani,

V naši Občini se je zgodilo to, česar res nismo pričakovali, čeprav nas je velik porast okužb konec oktobra in v prvih dneh novembra presenečal. Konec prejšnjega tedna pa je bilo v Bovcu na testu na novi koronavirus kar 29 pozitivnih v enem dnevu, kar je na število prebivalcev naše občine zelo veliko število.

Občina Bovec se je še celo pred razglasitvijo epidemije v Sloveniji, 19. 10. 2020, odločila za prve preventivne ukrepe in je 12. 10. med drugim svoje urade zaprla za stranke. Tako na tej spletni strani kot tudi na KATV Bovec smo skupaj s Civilno zaščito Bovec začeli opozarjati na dosledno spoštovanje priporočil NIJZ in odlokov Vlade RS, vse od takrat so predstavniki CZ Bovec in redarji Medobčinske uprave opozarjali kršitelje oziroma tiste, ki niso upoštevali navodil in ukrepov, uvedli smo telefonsko številko za nujne klice. Več kot to ni v pristojnosti Občine, zato smo se zanašali na zdravo pamet občanov.

Moram zelo pohvaliti vse, ki se ves čas obnašate odgovorno! Žal pa je kar preveč takih, ki očitno mislijo, da so na tem svetu edinstveni in da lahko počnejo, kar hočejo. To žalosti vse tiste, ki si ves čas prizadevamo, da bi bilo stanje v naši občini tako, kakršno je bilo v pomladanskem epidemiološkem obdobju, ko je bilo Bovško praktično brez okužb, kar velja tudi za celotno poletno sezono, v kateri kljub velikemu številu turistov in ljubiteljev Bovškega pri nas nismo beležili niti ene okužbe.

Zadnje in tudi največje žarišče je zdaj, žal, v eni od naših največjih družb, v MAHLE Electric Drives Bovec d.o.o., ki je vzplamtelo kljub zelo strogim ukrepom, ki so jih še pred razglasitvijo epidemije v Sloveniji začeli izvajati odgovorni v tej družbi; od obveznega nošenja zaščitnih mask, razkuževanja rok in opreme, prepovedi druženja in tako naprej. Vodstvo družbe MAHLE Electric Drives Bovec d.o.o., zato izrekam vse pohvale. Če bi se zaposleni enakih ukrepov držali tudi v prostem času, bi se verjetno izognili stanju, ki smo mu priča v tem trenutku.

Od pojava prvih okužb sva se z direktorjem družbe Urošem Rutarjem dnevno dogovarjala, kako zajeziti nadaljnje širjenje okužb, moje mnenje pa je bilo, da je pravzaprav največ, kar lahko naredijo, odvzem brisov vsem zaposlenim in izolacija delavcev s pozitivnim izvidom. Moram priznati, da se je s tem načinom direktor Uroš Rutar hitro strinjal in nemudoma ukrepal, se dogovoril z ZD Tolmin za odvzem brisov (seveda plačljivih) pri tovarni v Bovcu, in tako so bili v petek, 13. 11., vsem zaposlenim (razen enemu, ki je odklonil testiranje), odvzeti brisi. Rezultat je srhljiv, saj je kar 29 brisov pozitivnih na novi koronavirus.

Tudi v TKK d.o.o., še enemu največjemu zaposlovalcu,  je bilo v preteklih dneh število okužb nekoliko povečano, vendar je po zagotovilih vodstva zadeva obvladljiva. V obeh primerih pa se moramo zamisliti, kaj se lahko zgodi, če se proizvodnja ustavi. In to zato, ker posamezniki pač ne morejo zdržati nekaj časa brez druženja in privatnih zabav, ker se jim zdi, da so bolj modri in pomembni, če ne nosijo zaščitnih mask, ker ne upoštevajo medsebojne razdalje in osnovnih ukrepov, ki nam jih vsem nalaga stroka. To ni pošteno do sodelavcev, ni pošteno do zaposlovalcev in ni pošteno do celotne družbe!

Seveda nikogar ne obtožujem, saj je virus res zahrbten in pred njo ni nihče izmed nas varen. Veliko okuženih je asimptomatičnih in sploh ne vedo, da so prenašalci virusa. Prav zato pa je tako pomembna socialna distanca in upoštevanje vseh priporočil in ukrepov. Zato še enkrat rotim vse prebivalce Bovškega in tudi tiste, ki iz upravičenih razlogov prihajate k nam od drugod, da se obnašate odgovorno!

Spoštovani, prestali smo že veliko naravnih nesreč, premagali bomo tudi to epidemijo novega koronavirusa. Ampak samo s skupnimi močmi nam bo uspelo tudi tokrat, zato se potrudimo, da bodo posledice čim manjše.

Vsem, ki so že preboleli bolezen Covid-19, izražam upanje, da je bil čas prestajanja čim manj težak, vsem aktualno obolelim pa želim čimprejšnje okrevanje. Prosim vas, ostanite doma v samoizolaciji, tisti, ki ste bili v stiku z okuženimi, pa v preventivni karanteni.

Prepričan sem, sploh po obetavnih napovedih o uspešnem cepivu, da bo prihodnje leto v tem času na to hudo leto ostal samo še grd spomin in se bomo brezskrbno pripravljali na praznike in praznična praznovanja. Spet se bomo lahko brezskrbno družili, se zabavali, se rokovali, se objemali, spet bomo lahko zadihali s polnimi pljuči. Zato zdržimo še malo in bodimo odgovorni!

 

VALTER MLEKUŽ

župan Občine Bovec

Oglejte si tudi