Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Bovec
DANES
24°C
14°C
JUTRI
25°C
13°C
Oceni objavo

POGOVORI O ČEZMEJNEM SODELOVANJU

Bovec, 7.4.2021 - Včeraj se je župan Občine Bovec Valter Mlekuž v svoji pisarni sestal s podpredsednikom Sveta  regije Furlanije – Julijske krajine Stefanom Mazzolinijem, pogovarjala pa sta se o čezmejnem sodelovanju me Občino Bovec in sosednjimi Občinami v Italiji, s poudarkom na projektu Kanin-Sella Nevea.

Srečanja se je nameraval udeležiti tudi poslanec v DZ RS Danijel Krivec, vendar se je zaradi nujnih opravkov v Državnem zboru opravičil. Mlekuž in Mazzolini sta ugotavljala, da je čezmejno sodelovanje med sosednjimi Občinami Bovec, Kluže, Rezija, Trbiž in Čenta odlično, še posebej pa je spodbudno in pohvalno odlično sodelovanje županov teh Občin. To se še kako pozna pri reševanju in usklajevanju tekočih zadev, veliko pa seveda pomenijo udeležbe na različnih pomembnejših dogodkih vseh Občin.

»Trenutno stanje nam zaradi omejitev za zajezitev širjenja novega koronavirusa tako v Sloveniji kot v Italiji sicer ne omogoča normalnega sodelovanja in izvajanja že utečenih prireditev in dogodkov, na katerih smo se župani radi srečevali, vendar ob pomembnejših zadevah kljub vsemu najdemo način za srečanje in skupne rešitve. Zadnji primer je prav za nas ugoden dogovor z ANAS-om o načinu sanacije predora pri Rabeljskem jezeru, do katerega je prišlo prav v sodelovanju z županom Občine Trbiž Renzom Zanettejem. Osebno pa se moram zahvaliti Stefanu Mazzoliniju tudi za posredovanje pri pridobivanju dovoljenj ob odpiranju avtobusne linije Bovec-Trbiž-Kranjska gora, ki je ne nazadnje v obojestransko korist. Samo želim si lahko, da bi se tako sodelovanje nadaljevalo tudi v prihodnje, saj bomo kot skupno območje v evropskem prostoru veliko močnejši. Prav to sodelovanje bo zagotovo ključnega pomena tudi pri investiciji v novo smučišče Kanin-Sella Nevea, ki lahko tako na slovenski kot italijanski strani resnično živi le kot povezano smučišče. Prav urejeno smučišče z modernimi žičniškimi napravami je tudi edini generator celoletnega turizma, ki je brez smučišča nemogoče. Ne nazadnje smo vpliv zaprtja občutili na najbolj krut način, posledice pa, posebno kar zadeva hotelsko ponudbo v dolini, še danes niso odpravljene. Pri tem ne gre samo za Bovško, temveč za celotno Statistično regijo Severno Primorsko, ki bi morala smučišče Kanin-Sella Nevea dojemati za svoje smučišče. Prepričan sem, da se bodo z začetkom gradnje novih žičniških naprav začele številne investicije tudi v celotni dolini. Na to stavijo tudi investitorji, ki že prihajajo na Bovško. V tem letu smo pridobili nov privatni Hotel Soča, ki je prvi in za zdaj edini hotel na bovškem v lasti domačina. Izpostavim lahko tudi razvoj Letališča Bovec, kjer bo v kratkem zrastel tudi nov hotel in ki je edinstvenega pomena tudi za razvoj zimskega turizma, obeta se nam skorajšnja gradnja novega trgovinsko-apartmajskega kompleksa na bivšem spodnjem parkirišču pri zahodni vpadnici v Bovec in še kar nekaj novosti je na vidiku, « je med drugim dejal župan Občine Bovec Valter Mlekuž, ki je Mazzoliniju lahko postregel tudi z informacijo, da ima s strani resornih ministrstev zagotovilo, da bodo za posodobitev smučišča Kanin-Sella Nevea z gradnjo novih žičniških naprav na slovenski strani Kanina zagotovljena tudi državna in evropska sredstva.

Podpredsednik Sveta regije Furlanije – Julijske krajine Stefano Mazzolini je Mlekužu prenesel tudi pozdrave predsednika FJK Massimiliana Fedrige, s katerim se je tudi bovški župan v preteklosti že imel priložnost srečati in se pogovarjati o načrtovanih čezmejnih aktivnostih.

»Zelo sem vesel, da smo se kljub tem zahtevnim časom lahko srečali in se zahvaljujem županu Mlekužu za prijazen sprejem. Furlanija-Julijska krajina in Slovenija sta neizogibno povezani območji, še posebno pa se odlično sodelovanje tako na lokalni ravni kot tudi med predsednikoma FJK Fedrigo in slovenskim predsednikom vlade Janšo izraža v teh gorskih predelih, ki zahteva posebno pozornost na eni strani Dežele FJK in na drugi države Slovenije. Pri tem seveda mislim na finančno podporo projektom, ki bodo tudi v prihodnje pomagali ohraniti poseljenost gorskega sveta. Čezmejni projekt posodobitve čezmejnega smučišča Kanin-Sella Nevea je pri tem zagotovo eden od pomembnejših, saj prav to območje na italijanski strani Kanina potrebuje posebno pozornost. Tega se še kako zavedam sam in tega se zaveda predsednik FJK Massimiliano Fedriga, zato smo v tej finančni perspektivi zagotovili izdatna sredstva za razvoj gorskega območja FJK. Pri tem načrtujemo tudi več investicij v smučišča. V Sella Nevei zaključujemo  gradnjo sistema za zasneževanje, na pobočju Montaža bomo postavili štirisedežnico, v naslednjih dveh letih bomo zamenjali dvosedežnico Gilberti s štirisedežnico, odprtih pa je še nekaj projektov, za katere moramo pridobiti še naravovarstvena dovoljenja. Zagotovili smo tudi sredstva za novo progo Florjanko, izdelani so projekti za ureditev okolice vrhnje končne postaje na Sv. Višarjah, prihodnje leto pa bomo začeli graditi novo progo in štirisedežnico Sv. Višarje-Ovčja vas. Ob tem veliko stavimo predvsem na čezmejno povezano smučišče Kanin-Sella Nevea, zato resnično upam in želim verjeti, da bo tudi na slovenski strani Kanina kmalu prišlo do posodobitve in gradnje novih žičniških naprav, kar je seveda več kot nujno. Lahko odkrito rečem, da v FJK čakamo na to potezo Slovenije, saj bo to podlaga tudi za nadaljnje investicije na italijanski strani. FJK je za razvoj v Sella Nevei že doslej namenila več kot 45 milijonov evrov, rezerviranih pa imamo še dodatnih 65 milijonov evrov iz tako imenovanega »Recovery plan« EU za okrevanje gospodarstva in najbolj ogroženih območij zaradi posledic pandemije. Seveda pa, tako kot Slovenija, tudi mi še čakamo na sprostitev teh sredstev. Projekte imamo pripravljene, s predsednikom FJK Massimilianom Fedrigo pa bo naše gorsko območje zagotovo deležno posebne pozornosti. Sam se za to močno prizadevam, zadovoljen in malo tudi ponosen pa sem, da sem na deželni ravni tudi uslišan. Želim si verjeti, da ste tudi na slovenski strani aktivni v tej smeri in bomo s povezanim smučiščem Kanin-Sella Nevea ter našim sodelovanjem na političnem in gospodarskem področju skupaj prišli do neslutenega razvojnega potenciala nekega skupnega območja, ki je bilo že predolgo zapostavljeno,« pa je odločno voljo za razvoj gorskega območja v FJK, tudi v sodelovanje z Občino Bovec in Slovenijo, opisal podpredsednik Sveta  regije Furlanije – Julijske krajine Stefano Mazzolini.

Pogovor sta župan Občine Bovec Valter Mlekuž in podpredsednik Sveta  regije Furlanije – Julijske krajine Stefano Mazzolini sklenila z zavezo o nadaljnjem tesnem, zdaj že prijateljskem  sodelovanju, dogovorila pa sta se za ponovno srečanje takoj po sprostitvi ukrepov zaradi zajezitve pandemije.

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC

Oglejte si tudi