Logo MojaObčina.si

Bovec

JUTRI
32°C
16°C
SOB.
32°C
16°C
Deli
1173

91. EPIFANIJA TARCENTINA – BEFANA V ČENTI

V Čenti je 6. januar veliko več kot le zaključek vseh Božično – novoletnih praznikov in daleč od klasične zabave prihoda Befane. 91. Epifanija Tarcentina, ki je tradicionalna prireditev že od leta 1928, je letos potekala od 4. do 6. januarja, v teh dneh pa so obujali zgodovinski spomin, zakurili Pignarûl Grant in še veliko več.

Zaključne prireditve se je udeležil tudi župan Občine Bovec Valter Mlekuž, z velikim veseljem pa je njegovo udeležbo pozdravil njegov kolega, župan Občine Čenta Mauro Steccati. To je še ena od skupnih aktivnosti, ki jih med pobratenima Občinama Bovec in Čenta gojita aktualna župana in s tem ohranjata tudi tradicijo nekaterih prejšnjih županov.

Ognji tega starodavnega izročila, Epifanije, se vsako leto s posebnim veseljem in slovesnostjo prižgejo prav v Čenti. Častitljivi pripoveduje o starodavnih Epifanijah in o tem, kako bo Veliki ogenj pokazal, kakšno bo prihajajoče leto. Oba župana, Steccati in Mlekuž, ter predsednik deželnega sveta FJK Piero Mauro Zanin so prvi prižgali bakle, ki jim jih je z glavnega ognja prižgal častitljivi starešina, nato pa so se na čelu večtisoč glave množice podali proti ruševinam stare utrdbe na hribu Coia. Ovinkasto cesto do tja razsvetlijo tisočere bakle in ji tako vdahnejo življenje in zgodovinski utrip.

Vieli Venerando, simbol starodavnega starešine, simboličen lik dedka in pripovedovalec, prižge veliki kres, Pignarûl Grant, in glede na smer dima napovedujetrend novega leta. Če se dim obrne proti morju, bo leto dobro, če se obrne proti severu in goram, bo leto bolj zapleteno. Glede na to, da se je dim letos obrnil rahlo prosti severu, je častitljivi starešina napovedal še eno nepredvidljivo, nekoliko težje leto. V okolici Čente je bilo videti še veliko podobnih kresov, vseh skupaj pa je bilo 11.

Točno ob 20. uri je nebo nad Čento razsvetlil bogat ognjemet in naznanil konec praznikov.

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi