Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
5°C
JUTRI
16°C
0°C
Oceni objavo

Novinarska konferenca za Festival src 2022

5. avgusta 2022 je v Čenti potekala novinarska konferenca, na kateri so predstavili letošnje dogajanje na Festivalu dei cuori – Festivalu src, ki se bo letos v Čenti odvil že dvainpetdesetič, ponovno pa tudi v Bovcu.

Novinarsko konferenco je povezoval delegat Občine Čenta Roberto Beltrame, ki je pri Občini zadolžen za organizacijo Festivala, spregovorili pa so župan Občine Čenta Mauro Steccati, župan Občine Bovec Valter Mlekuž, župan Občine Humin Roberto Revelant, UGF FJK Claudio Degano in direktor festivala Massimo Boldi.

Prav vsi so poudarili velik pomen povezovanj med Občinami, z Občino Bovec tudi čezmejnega sodelovanja, z velikim veseljem pa so pozdravili župana Občine Bovec Valterja Mlekuža, saj jim sodelovanje z Občino Bovec veliko pomeni.

»Današnja uradna najava 52. Festivala dei cuori – Festivala src, je najlepši dokaz, da se z vztrajnostjo kaže močna volja vseh nas, da ohranjamo tradicijo, ki pa se ne zgradi v enem dnevu, temveč dan na dan, leto za letom. Ne glede na vse težave, s katerimi se soočamo prav vsi, smo tudi letos uspeli, v prvi vrsti seveda gre zasluga Folklorni skupini Chino Ermacora,organizirati dogodek, ki ni samo dogodek Čente, temveč cele Furlanije in vseh Furlanov, z Bovcem pa tudi Slovenije. Zato smo ponosni, da imamo v Čenti tak Festival, je v uvodu poudaril župan Občine Čenta Mauro Steccati

Steccati je izpostavil dolgoletno sodelovanje z Občino Bovec in odlično sodelovanje med Občinama, ki z menjavo administracij ni usahnilo, kvečjemu še izboljšalo, pa tudi izjemno dobro izvedbo dela festivala v Bovcu, kjer je, kot je dejal, vzdušje s številnimi turisti nekaj posebnega.

Župan Občine Bovec Valter Mlekuž je dejal, da je vesel in tudi ponosen, da je lahko prisoten na uvodu v 52. Festival dei cuori- Festival src, ki se začenja z novinarsko konferenco:

»Zelo sem vesel, da obeležujete tako visok jubilej organizacij Festivala src in da bo tudi Bovec spet del tega festivala. Če bi vsi ljudje razmišljali, kot razmišljamo mi, v svetu ne bi bilo vojn, ne gorja in ne krvi. Nas veseli, da lahko gostimo umetnike iz vsega sveta, ne glede na barvo njihove polti, ne glede na njihovo veroizpoved. Pri nas so vedno vsi zelo lepo sprejeti. Festival src ni znan samo Bovčanom, temveč ga poznajo po vsej Sloveniji. Kot večkrat povem, danes ni bogat tisti, ki ima veliko denarja, temveč tisti, ki ima veliko prijateljev, tu med vami pa se čutim med prijatelji,« je zaključil Mlekuž.

Zaključno besedo je imel direktor Festivala dei cuori Massimo Boldi, ki je predstavil tudi letošnje folklorne skupine, ki bodo nastopile na Festivalu. Tudi on je še pred tem poudaril, da je gostitev folklornih skupin na Bovškem z ogledom doline izjemnega pomena in se zahvalil županu za ta prizadevanja in organizacijo, izvedbo folklornega večera v Bovcu pa je označil za res nekaj posebnega.

Letošnje folklorne skupne prihajajo na Festival src iz Albanije, Brazilije, Kolumbije, Gruzije, Nove Zelandije, Španije in Urugvaja, vse te pa bodo predvidoma nastopile tudi v Bovcu.

Zaradi velikega števila nastopajočih skupin bo ura začetka večera v Bovcu premaknjena na 19.30, torej uro prej kot vse ostale prireditve bovških poletnih večerov.

Najboljše folklorne skupine z vsega sveta bodo na bovškem trgu tako nastopile v ponedeljek, 22. avgusta 2022, ob 19.30.

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC

Oglejte si tudi