Logo MojaObčina.si
DANES
27°C
14°C
JUTRI
30°C
15°C
Oceni objavo

Nov Bibliobus za Zgornje Posočje

Pred Knjižico Cirila Kosmača Tolmin so konec prejšnjega tedna svojemu namenu uradno predali nov bibliobus, ki je po več kot 20 letih nadomestil staro potujočo knjižnico. Predaje se je udeležil tudi podžupan Občine Bovec Erik Cuder.

Letos mineva 40 let, odkar je Potujoča knjižnica Tolmin začela obiskovati bralce v Zgornjem Posočju. Na letni ravni si v potujoči knjižnici uporabniki izposodijo več kot 50.000 enot gradiva oz. petino vsega izposojenega gradiva v Posočju. Za novo pridobitev je bilo treba odšteti slabih 380 tisoč evrov, v novem vozilu pa je zdaj omogočeno moderno opravljanje dejavnosti potujoče knjižnice. Približno polovico je prispevalo Ministrstvo za kulturo, preostali del pa posoške občine Tolmin, Kobarid in Bovec ter knjižnica sama.

Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin s tremi oddelki v Bovcu, Kobaridu in Tolminu ter Potujočo knjižnico pri izvajanju knjižnične javne službe pokriva največje knjižnično območje v Slovenji v obsegu dobrih 900 kvadratnih kilometrov.

»Knjižnica pri svojem delu zato še posebej uspešna prav zaradi potujočega oddelka, s katerim lahko knjižnične storitve zagotavljajo tudi prebivalcem manjših in oddaljenih krajev, redno pa obiskujejo več kot 80 izposojevališč mesečno, med katerimi so tudi tovarne, vrtci, šole in domovi za ostarele. V Posočju je potujoča knjižnica izjemno priljubljena, saj si v njej uporabniki izposodijo petino vsega gradiva v knjižnični mreži,« je med drugim poudarila la direktorica Knjižnice Cirila Kosmača Tolmin Jerneja Berginc.

Knjižne police in predali v notranjosti novega vozila zagotavljajo več kot 100 tekočih metrov prostora za postavitev knjižničnega gradiva, posebnost pa so tudi knjižni predali z avtomatiziranim izvlečnikom, ki omogočajo hitro prilagoditev prostora najmlajšim. Vozilo je opremljeno tudi z video projektorjem s projekcijskim platnom ter računalniško opremo, ki omogoča dostop do elektronskih gradiv, ki jih ponuja knjižnica. S posebnim dvigalom ter površino notranjosti vozila v eni ravni, je poskrbljeno tudi za dostop za gibalno ovirane in starejše bralce. Posebnost vozila je njegova samooskrbnost, ki je zagotovljena z napajanjem zmogljivih baterij preko sončnih celic na strehi vozila.

Sekretar na ministrstvu za kulturo Marjan Gujtman je na otvoritvenem dogodku poudaril, da se velikega pomena potujočih knjižnic zavedajo tudi na ministrstvu, kjer določena sredstva redno namenjajo prav za nove bibliobuse.

Pripravil: MILAN ŠTULC

Foto: ARHIV KNJIŽNICA CIRILA KOSMAČA TOLMIN

Oglejte si tudi