Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
6°C
JUTRI
15°C
13°C
Oceni objavo

Nesebična pomoč pri odpravi posledic julijskega neurja v Bovcu

Letošnje poletje je pustilo grenak priokus marsikateri družini v Sloveniji, saj neurja ki so se kar vrstila niso prizanašala ne z močnim vetrom, ne z obilnim dežjem in ne s točo. Tudi na zahodu države smo se srečevali s katastrofalnimi neurji (viharji, toča).

Ko se je v mesecu juliju na Bovškem veter neusmiljeno zaganjal po dolini reke Soče navzgor, kjer je povzročil nemalo škode v kampih, gozdu in nenazadnje tudi na hišah, je škodo utrpela tudi streha hiše kjer živi članica našega društva.

Na pomoč so ljudem hiteli gasilci prostovoljnih društev in na delu je bila tudi civilna zaščita. Ko pa se vse umiri in ljudje ostanejo sami s stroški popravil ki jih čakajo in ki jih morda ne bodo zmogli, potem smo na vrsti humanitarna društva, da stopimo naproti ljudem ki potrebujejo našo pomoč.

Stisko gospe ki živi sama in šteje zavidljivih 92 let, je opazil poverjenik Društva vojnih invalidov Severne Primorske, ki živi v Bovcu. Zapisal nam je, da ima gospa iz Bovca od zadnjega neurja poškodovano streho stanovanjske hiše in podrtih več dreves na parceli in da živi sama v svoji hiši, da je vdova in da sorodnikov nima več. Hiša je starejša in na njej je stara kritina, ki bi bila v celoti za zamenjat. Ker zavarovanje hiše krije le strošek kritine ki je poškodovana od neurja, pa preostale renovacije strehe seveda gospa ne zmore sama. 

Na društvu smo se odločili, da za pomoč zaprosimo podjetje, ki izdeluje kritino. Poslali smo jim prošnjo in v njej obrazložili stisko s katero se naša članica sooča. Na naše neizmerno veselje so se v podjetju Swisspearl Slovenija dobrosrčno odzvali na našo prošnjo in podarili kritino za prekritje celotne strehe na hiši.

Prevzem in dostavo kritine  je z zetom oškodovane gospe  koordiniral naš poverjenik in predsednik sekcije Tolmin, ki nas je tudi obvestil o stiski naše članice.  Dogovorila sta se je tudi s krovcem, ki je najprej interventno pokril del strehe, ki ga je odnesel veter in pokrpal poškodbe na ostalem delu strehe. Ostalo kritino bo zamenjal takoj, ko bo utegnil, zato lahko z veseljem  ugotavljamo, da bo gospa do jeseni imela varno streho nad glavo.

Ker pa bodo tudi krovci izdali znaten račun, smo v DVI SP iskali donatorje, ki bi prišli naproti gospe da bi zmogla prenesti tudi to breme. Iskreno smo se razveselili odgovora na poslano prošnjo, da se je Družba Salonit Anhovo, d.d. odločila ugoditi naši prošnji za pomoč gospe, ki ji je neurje odkrilo streho. Prisrčna zahvala Salonitu Anhovo, ki je s svojo donacijo v precejšnji meri omogočil poplačilo stroška krovcev. Nesreča, ki je zadela našo članico je v senci katastrofalnih poplav na vzhodu države. V društvu pa smo mnenja, da za posameznika, ki živi na zahodu države, posledice ujme (neurja, toče) ti dogodki niso nič manj katastrofalni še posebej za ljudi na socialnem robu.

S prošnjo za pomoč smo se obrnili tudi na Ustanovo Franca Rozmana – Staneta in tudi pri njih naleteli na pozitiven odziv, saj so bili takoj pripravljeni nesebično pomagati in prispevali sredstva za popravilo poškodovane strehe.

Društvo vojnih invalidov Severne Primorske je tudi letos avgusta tradicionalno organiziralo spominsko slovesnost na Hudem polju in smo tudi tam prisotne pohodnike, pevce, praporščake, slavnostne govorce, člane našega društva in člane drugih prisotnih društev povabili k prispevanju sredstev za pomoč naši članici. Zahvaljujemo se za celoten prispevek, ki bo prav tako pomagal pri poplačilu stroškov obnove strehe.

Za pomoč smo zaprosili tudi Rdeči Križ Tolmin, saj upamo  da nam bo pomagal pri kritju stroškov popravila strehe.

In kar nas najbolj razveseljuje in polni naša srca je to da lahko pokažemo našim članom, da niso sami in da smo vedno pripravljeni jim pomagat ko se znajdejo v stiski.

Društvo vojnih invalidov Severne Primorske 

Maja Marcola Kristančič

Oglejte si tudi