Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
5°C
NED.
16°C
1°C
Oceni objavo

ZAČETEK NUDENJA NUJNIH PREVOZOV STAREJŠIH OBČANOV

Občina Bovec je že pred časom pristopila k projektu izvajanja brezplačnih nujnih prevozov za starejše osebe, ki nimajo lastnega prevoza ali svojcev, ki bi jih lahko peljali po nujnih opravkih in za prevoz žensk brez lastnega prevoza na preventivne preglede dojk v sklopu programa DORA.

Najprej je za ta namen enkrat tedensko ponudila svoje službeno vozilo Dacia Duster, s katerim je bilo opravljenih že kar lepo število prevozov, ker pa se je pokazala veliko večja potreba tako po razpoložljivosti vozila kot tudi večjem številu prostovoljnih voznic in voznikov, je bila sprejeta odločitev za nabavo vozila prav za ta namen. Najprej je Občina Bovec pozvala občane k prijavi za opravljanje prostovoljnih prevozov, 24. septembra 2020 pa je Občina Bovec za ta namen pridobila novo vozilo Renault ZOE, ki ga žene električni motor. Odločitev za tako vozilo je plod usmerjenosti Občine Bovec k trajnostnemu razvoju in seveda ohranjanju zdravega naravnega okolja.

Danes, 6. 10. 2020, je bilo vozilo tudi uradno predano svojemu namenu, na parkirišču pred Kulturnim domom pa so se zbrali tudi vsi prostovoljni voznice in vozniki, ki so v nadaljevanju dneva opravili tudi usposabljanje za vožnjo z električnim vozilom.

 »Odločili smo se za logistiko sistema PROSTOFER – PROSTOVOLJNI ŠOFER, zelo pa sem ponosen in vesel, da se je na naš poziv odzvalo tako veliko število prostovoljnih voznic in voznikov, ki so pripravljeni nuditi svoj prosti čas za izvajanje prevozov starejših osebe, ki nimajo lastnega prevoza in za prevoz žensk na preventivne preglede dojk v sklopu programa DORA. Iskrena hvala vsem, k sodelovanju pa vabim še več prostovoljcev! Menim, da smo s tem napravili pomemben korak k lajšanju težav zaradi oddaljenosti naših krajev od večjih središč, bolnic in drugih logistično pomembnih centrov. Če nam ne uspe pripeljati mamografa v Bovec, pa moramo omogočiti prevoze do njega. To vozilo mora biti na razpolago vsem, ki potrebujejo nujne prevoze, saj bi bilo res nesmiselno, da vozilo stoji na parkirišču, kar je tudi najdražje. Verjamem, da se bo to zgodilo zelo malokrat, razen seveda takrat, ko bomo vozilu polnili baterijo. Posebej sem vesel, da so projekt ob Občini Bovec in Društvu za zdrave dojke podprli tudi nekateri sponzorji, prvi in z največjim prispevkom pa sta se odzvali družbi TKK d.o.o. in Zavarovalnica Triglav. Kot vedno pravim: SKUPAJ ZMOREMO,« je med drugim danes dejal župan Občine Bovec Valter Mlekuž, ki je o vozilu, glede na to, da ga je prav on tudi pripeljal v Bovec in ga je preizkusil tudi že na daljših vožnjah, predstavil tudi nekaj osnovnih lastnosti vozila.

Za županom je zbrane nagovorila članica Društva za zdrave dojke, ginekologinja Erika Tuta dr.med., pravzaprav pa je bil to ganljiv spomin na začetke obstoja društva. Povod za ustanovitev je bila po njenih besedah zgodba mlade matere z majhnimi otroki, ki je izgubila boj z rakom na dojki, ker je prišla prepozno na pregled.

»Tam so pognale korenine našega društva. Velikokrat mislimo, da smo ozaveščeni, ampak nas je v resnici velikokrat strah in zato pridemo prepozno do zdravnika. Naše društvo želi ozaveščati in preprečevati skrivanje pred to boleznijo, saj je ta v bistvu ozdravljiva, nadaljnje življenje pa je dovolj kakovostno. Do zdravnika moramo, takrat ko je še čas. Ugotavljamo pa, da je pri teh odločitvah velikokrat težava tudi oddaljenost do zdravnika. Živimo v čudovitih krajih, ki pa so oddaljeni od zdravstvenih storitev. V tej stiski smo se obrnili tudi na vašega-našega župana, ki ima veliko srce, zna prisluhniti, zna slišati svoje ljudi. Pot do uspeha je bila sicer zelo zavita, saj smo zašli tudi v navidezno slepo ulico, se vrnili na pravo pot, vztrajali in nadaljevali prizadevanja. Danes je zame zato velik dan, saj dajemo veliko piko na koncu ene zgodbe. Zelo sem hvaležna vsem, ki so v tej zgodbi sodelovali in vsem vam, ki boste od danes naprej sodelovali v tej novi zgodbi pomoči ne samo našim ženskam, ampak vsem pomoči potrebnim starejšim občanom. Najlepša vam hvala, ker delate veliko delo, da skupaj omogočamo, da je svet s tem vsak dan boljši,« pa je vidno ganjena zaokrožila svoj nagovor ginekologinja Erika Tuta dr.med..

Svoj pozdrav in zadovoljstvo nad pridobitvijo je vsem izrekel še Miha Bogataj, direktor zavoda Zlata mreža:

» Veličina človeka se ne meri v bogastvu, temveč v srčnosti in dobroti. Zelo vesel sem, da lahko danes stojim med takimi ljudmi, kot ste vi in da je Prostofer prišel tudi v Občino Bovec. To je naša 43 Občina, do konca leta pa načrtujemo v ta projekt vključiti 50 do 60 Občin. Upam pa, da bo nekoč Prostofer vsaki Občini, da bomo res lahko pomagali čisto vsem. Zahvala pa gre tudi Društvu za zdrave dojke, ki je pripomoglo, da je ta projekt lahko zaživel tudi v Občini Bovec.«

Župan Občine Bovec Valter Mlekuž je simbolično predal ključe vozila eni od prostovoljnih voznic, nato je sledil teoretični del izobraževanja v KD Bovec in za konec še praktični del s poskusno vožnjo vseh prostovoljnih voznic in voznikov.

Od jutri, 7. 10. 2020, je mogoče izvesti rezervacijo potrebe po prevozu, rezervacija pa mora biti opravljena vsaj 3 dni pred potrebo po prevozu. Rezervacija je preprosta, opravimo pa jo s klicem na klicni center PROSTOFER na brezplačno telefonsko številko 080 10 10. Prevoze bodo začeli opravljati 15. 10. 2020.

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC

Oglejte si tudi