Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
NED.
22°C
8°C
Oceni objavo

Jamarji aktivno prenavljajo kočo Petra Skalarja

Župana Občine Bovec Valterja Mlekuža je obiskal predsednik Jamarske zveze Slovenije Igor Benko in mu predstavil aktivnosti, ki trenutno potekajo v koči Petra Skalarja na kaninskem pogorju. Prav tako ga je obvestil, da je njihova razstava o zgodovini jamarstva pripravljena za postavitev.

Potem, ko je JZS s PD Bovec podpisala pogodbo o dolgoročnem upravljanju koče Petra Skalarja, ki stoji »pod Kojncem« na kaninskem pogorju, so se jamarji lotili resne obnove. Najprej so preuredili tovorno žičnico, jo opremili z električnim motorjem in do motorja napeljali električno napeljavo, zdaj pa z lastnimi močmi in ogromno prostovoljnega dela prenavljajo kočo in urejajo tudi okolje.

»Kočo želimo spraviti na raven kakovosti primerljivih koč v evropskem prostoru, hkrati pa ponuditi obiskovalcem koče tudi spoznavanje jamarskega sveta. Taka ponudba bo zagotovo bogata dodana vrednost tudi za ponudnike nočitvenih kapacitet v dolini, saj bi lahko predvsem bivanje v hotelih nadgradili z eno ali večdnevno izkušnjo bivanja v gorskem svetu, ob spoznavanju bogatega jamskega sveta pa bi gost doživel res edinstveno izkušnjo,« je prepričan predsednik JZS Igor Benko.

Jamarji bodo kočo prenavljali skozi vse letošnje poletje in tudi jesen, zato bodo ekipe v koči tudi stalno prisotne. Kočo bodo lahko gostom predvidoma ponudili že prihodnje leto, seveda ob prostovoljnem delu tudi v soodvisnosti od razpoložljivih sredstev, projekt pa bo zaključen v letu 2024.

Pripravljena je tudi Razstava o zgodovini jamarstva na Slovenskem, ki jo bodo postavili v prostorih Stergulčeve hiše, kjer trenutno deluje TIC Bovec.

»Pogodbo za preureditev in opremljanje prostorov bivše banke na trgu sem podpisal ravno v teh dneh, zdaj pa pričakujem hitro akcijo s strani Doline Soča, da se TIC čim prej preseli v nove prostore in bomo lahko v Stergulčevi hiši s skupnimi močmi postavili Razstavo o zgodovini jamarstva na Slovenskem. Prepričan sem, da bo to bogato oplemenitilo turistično ponudbo Bovškega, verjamem pa tudi, da bo to izjemno zanimiva dogodivščina tako za osnovnošolske otroke kot tudi dijake, študente in vse, ki jih zanimajo skrivnosti podzemnega sveta in razvoj jamarstva na Slovenskem. Pri tem pa ne gre spregledati, da so najpomembnejše raziskave jam prav na Bovškem v Kaninskem pogorju,« pa je ob tem povedal župan Občine Bovec Valter Mlekuž.

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC

Oglejte si tudi