Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

IZMENJAVA OTROK IZ PULJA

V Bovec je v ponedeljek, 24. februarja, prispelo 19 učencev četrtega in petega razreda in dva spremljevalca iz Pulja, na Bovškem pa so bili dopetka, 28. 2.2020. Na svoje domove so jih sprejeli starši vrstniških otrok z Bovškega.

Izmenjava otrok med Občinama Pulj in Bovec je plod tesnega sodelovanja med županoma Bovca in Pulja Valterjem Mlekužem in Borisom Miletićem. Ob tokratni izmenjavi so se dogovorili za drugačen scenarij, po katerem jih je župan Valter Mlekuž obiskal ob posameznih dejavnostih, za uradni sprejem pa so določili četrtek.

Po prihodu v Bovec in kosilu so si v dobri urici sprehoda ogledali Bovec. V popoldanskem času so sledile likovne delavnice, kjer so učenci in učenke pripravljali maske za pustni ples, na katerem so se veselili na pustni torek popoldne. A še pred tem so v torek zjutraj zaužili prve snežne užitke na smučišču Kanin, kjer navkljub nekoliko slabšemu vremenu zimskih dejavnosti ni manjkalo.

Deževno sredo so izkoristili za ogled Kobariškega muzeja, ki je seveda vse navdušil, pod večer pa so si v Kulturnem domu Bovec ogledali film Košarkar naj bo 2. V četrtek zjutraj so se zopet zapeljali na smučišče Kanin, ki je na svojih 2200 metrih za obmorske otroke seveda nekaj posebnega, zato tudi ne čudi, da je bilo vzdušje ob vseh dejavnostih na vrhuncu.

Še istega dne so se ob vrnitvi s Kanina odpravili na letališče in kjer so izvedeli, na kakšen tragičen način se je rodila ta izmenjava. Nagovorila sta jih župan Občine Bovec Valter Mlekuž in ravnatelj OŠ Bovec Iztok Kenda.

Mlekuž je izrazil veliko veselje, da se je tako tragičen in žalosten dogodek, za katerega bi si želel, da se nikoli ne bi zgodil, vendarle prinesel nova prijateljstva in to dolžan spomin na nesrečni dogodek:

»Projekt, ki sva ga zastavila z vašim županom Borisom Miletićem, je več kot le izmenjava, saj je tudi spomin na dogodek, ki se ne bi smel nikoli zgoditi. Zato je toliko bolj pomembno, da se naše sodelovanje nadaljuje. Vabim vas tudi na Občino Bovec,da se od vas poslovim z majhnim darilcem, verjamem pa, da ste doslej in boste do konca bivanja pri nas uživali in boste na vaše domove odnesli samo najlepše spomine,« je poudaril Mlekuž. Otroci so v spomin na tragični dogodek prižgali svečko.

V sejni sobi Občine Bovec se je župan Valter Mlekuž tudi uradno poslovil od skupine, ter izrazil prepričanje, da bo sodelovanje potekalo tudi v prihodnje, najprej pa z obiskom bovških otrok v poletnem času v Pulju. Izrazil je hvaležnostbovškim družinam gostiteljicam otrok iz Pulja za njihovo sodelovanje, zahvalil pa se je tudi vsem organizatorjem dopustovanja bovških otrok v Pulju, ki je vedno na vrhunski ravni. Seveda je župan izrazil prepričanje, da se bo vsaj kdo izmed tokrat udeleženih otrok v Bovec vrnil tudi s starši in jim pokazal, kaj vse so doživeli na Bovškem.

V četrtek so nato sledile še športne igre v bovški telovadnici, morda najbolj adrenalinski pa je bil petkov zaključek bivanja v Bovcu, ko so otroke pospremili na obisk Parka Srnica. Tja so se odpravili kar peš, mimogrede pa so si ogledali še slap Virje z okolico. Popoldne je nastopil čas slovesa, zagotovo pa bodo v mislih puljskih otrok še dolgo časa odmevali veselje, ki so ga doživeli pri nas, in lepote Bovškega.

 

Zapisal: MILAN ŠTULC

Foto: MIHA KRAVANJA

Oglejte si tudi