Logo MojaObčina.si

Bovec

DANES
21°C
11°C
JUTRI
27°C
10°C

Med željami po oddihu in pritiski na gorska območja

Malo je področij, ki bi tako razvnele javno razpravo, kot je alpski turizem. Ideje in mnenja o tem vprašanju si bo mogoče izmenjati konec maja 2018 na Bledu, kamor vabita CIPRA International, CIPRA Slovenija in Omrežje občin Povezanost v Alpah. 

Turizem je alpskemu prostoru pripomogel do relativne blaginje. V številnih regijah sicer še zmeraj predstavlja pomemben, če ne osrednji vir prihodkov, toda obenem botruje tudi številnim izzivom, kot denimo pretiranemu izkoriščanju gorskega prostora in nenadzorovani rasti. Skorajda nepregledne množice gostov, glasni in razposajeni uživači ter na videz brezkončna pločevinasta kača, ki se po gorah vije ob koncih tedna, v številnih krajih netijo vse večje dvome domačinov in domačink v smotrnost turizma. 

Kako razvijati turizem, ki bo temeljil na razvoju celovite ponudbe, ki vključuje endogene razvojne potenciale? Kako lahko goste, domačine in začasne prebivalce vključimo v skupno prihodnost turističnega območja? Na kakšen način učinkovito mrežiti turizem, kmetijstvo, kulturo, obrt in izobraževanje v okviru naravnih danosti? Kakšne oblike ponudb bodo koristne tako za turiste kot za lokalne prebivalce? Kakšno ravnovesje doprinese blaginjo celotni regiji? In, nenazadnje, kdo pravzaprav sprejema in udejanja odločitve? 

Vsem tem vprašanjem bo posvečena letna strokovna konferenca «Alpski turizem – vključuje kakovost življenja!» Potekala bo 25. in 26. maja 2018 na Bledu v Sloveniji. Letno konferenco organizirajo skupaj omrežje občin “Povezanost v Alpah“, Mednarodna komisija za varstvo Alp CIPRA International in CIPRA Slovenija. 

CIPRA – raznolika in pestra organizacija
Mednarodna komisija za varstvo Alp (CIPRA) je nevladna krovna organizacija z nacionalnimi odbori in regionalnim odborom v vseh sedmih alpskih državah. Zastopa več kot sto društev in organizacij iz sedmih alpskih držav. CIPRA se zavzema za trajnostni razvoj na območju Alp, ohranjanje naravne in kulturne dediščine ter za regionalno raznovrstnost in reševanje skupnih problemov v alpskem prostoru. 
www.cipra.org

Omrežje občin Povezanost v Alpah 
Omrežje občin »Povezanost v Alpah« je združenje alpskih občin iz sedmih držav. Ustanovljeno je bilo leta 1997. Članice omrežja si prizadevajo za nedotaknjeno naravo, zdravo gospo-darjenje in kakovostno sobivanje v Alpah. Spodbujajo aktivno izmenjavo preko jezikovnih in kulturnih meja. V ospredje postavljajo človeka, osredotočene so na prihodnost in skupaj ubirajo nove poti. 
povezanostvalpah.org

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi