Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
2°C
ČET.
16°C
4°C
Oceni objavo

GRADNJA DOMA STAREJŠIH OBČANOV BOVEC VSE BLIŽJA

Začetek gradnje Doma starejših občanov (DSO) Bovec je vse bliže. Občina Bovec je za gradnjo že pred časom pridobila vsa potrebna zemljišča, 16. 4. 2021 pa je pridobila tudi gradbeno dovoljenje, s čimer so bili izpolnjeni vsi pogoji za pridobivanje nepovratnih državnih sredstev in začetek gradnje.

Znotraj obiskov Vlade RS je 9. septembra 2021 Bovec obiskal tudi Janez Cigler Kralj, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, in sicer zaradi podpisa tripartitnega sporazuma o gradnji Doma za ostarele (DOS) v Bovcu. Podpisali so ga v imenu REPUBLIKE SLOVENIJE, Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti minister Janez Cigler Kralj, v imenu Občine Bovec župan Valter Mlekuž ter v imenu JAVNEGA ZAVODA Dom upokojencev Nova Gorica direktor Bojan Stante. S podpisom sporazuma so vsi trije podpisniki ugotavljali, da je njihov skupni interes izgradnja namestitvenih zmogljivosti za institucionalno varstvo starejših na območju Občine Bovec.

Vesela novica pa prihaja danes iz DZ RS, kjer je minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj v svojem izvajanju povedal, da so v dveh letih od začetka mandata izpeljali dva javna razpisa za koncesije na področju institucionalnega varstva v domovih za ostarele in ostale socialnovarstvene zavode na območju celotne Slovenije.

»Veseli me, da lahko v Domu demokracije obelodanim, da smo rezultate objavili prav danes. Glede na vir financiranja je po Sloveniji odprtih skupaj 108 gradbišč,« je povedal Cigler Kralj ter razčlenil vire financiranja.

»Za program mreže Domov za starostnike je v proračunu RS na voljo kar 66 milijonov evrov,« je dodal in naštel glavne investicije, med katerimi je navedel tudi gradnjo enote DSO Bovec.

»Seveda je to za vse zelo dobra novica, saj sledi zdaj samo še podpis končne pogodb med Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Občino Bovec, izbira izvajalca in začetek gradnje. Glede na to, da imamo na Občini Bovec za začetek gradnje pripravljeno čisto vse potrebno, seveda pričakujem, da se bo to zgodilo v najkrajšem času in bo skupaj načrtovani rok za izgradnjo v prihodnjem letu tudi realno dosegljiv,« pa današnjo novico iz DZ RS pozdravlja župan Občine Bovec Valter Mlekuž.

Na ta način, s pomočjo države oziroma Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti aktualne Vlade RS, Občina Bovec izpolnjuje dolgoletno željo po gradnji lastnega Doma za ostarele osebe v Bovcu. Spomnimo pa še na besede, ki jih je ob podpisu tripartitnega sporazuma povedal direktor JAVNEGA ZAVODA Dom upokojencev Nova Gorica, ki bo upravljal DSO Bovec, Bojan Stante:

»Neskončno pomembno je postaviti programe, ki ohranjajo ljudi kar se da dolgo doma, ko pa pride nujna potreba po Domu, pa je prav tako neskončno pomembno, da človek biva v kraju, ki ga pozna. Naš Dom je opravil svojo nalogo oziroma jo še bo, ta pa ni enostavna. Sama gradnja zelo dislocirane enote bo predstavljala izziv in zahtevno delo, vendar ne dvomim, da ga bomo skupaj tudi končali.«

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC

Oglejte si tudi