Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
6°C
JUTRI
16°C
3°C
Oceni objavo

Dogovori o nadgradnji sistemov reševanja

Župan Občine Bovec Valter Mlekuž je 12. januarja v svoji pisarni sprejel predstavnika Društva GRS Bovec in poveljnika OŠ CZ Bovec in prisluhnil njihovim pobudam.

Društvo Gorska reševalna služba Bovec je na Občino Bovec naslovilo dve pobudi, danes pa sta ju županu Valterju Mlekužu predstavila načelnik  GRS Bovec Jure Črnič in namestnik načelnika Darjo Muznik. Ker gre za pomembno društvo znotraj sistema zaščite in reševanja, je pri predstavitvi sodeloval tudi poveljnik OŠ CZ Občine Bovec Edi Melinc.

Prva pobuda zadeva se nanaša na črpališče za gorivo na Letališču Bovec, ki je, kot so zapisali v pobudi, črpališče Bovec »izrednega pomena za zaščito in reševanje, kamor spada reševanje v gorah, gašenje požarov, za posredovanja ob naravnih in drugih nesrečah«.

»Ob posredovanjih helikopterja ni potrebno pošiljati na dolivanje goriva na Brnik, zaradi česar je izboljšana operativnost, učinkovitost ekip ter pomeni hitrejši odziv,« je v pobudi zapisal upravni odbor GRS Bovec.

Čas pa je pokazal tudi določene anomalije, ki jih je treba nujno odpraviti. V času, ko letališče ne deluje oseba za upravljanje črpališča ni prisotna, posledično pa je tudi črpališče zaprto. To pa je v času od odprtja črpališča do danes pomenilo, da  je moral helikopter ob intervencijah kljub vsemu na dolivanje goriva na Brnik.

»Kot nam je znano, je potrebno za upravljanje s črpališčem opraviti poseben tečaj oziroma lahko dolivanje goriva opravi posadka helikopterja sama. Pri GRS Bovec smo pripravljeni v sodelovanju tudi z drugimi strukturami CZ izobraziti posameznike za pridobitev potrebnih dokumentov za upravljanje s črpališčem oziroma točenje goriva v helikopterje ali sodelovati pri iskanju drugih alternativ. Zato pozivamo, da se ta problematika obravnava prednostno, da bo sistem zaščite in reševanja oziroma bo samo delovanje črpališča za namene zaščite in reševanja neodvisno od odprtosti letališča,« sta tudi v pogovoru z županom Valterjem Mlekužem predlagala načelnik  Društva GRS Bovec Jure Črnič in namestnik načelnika Darjo Muznik.

Mlekuž se je na pobudo odzval s takojšnjim sklicem sestanka že v prihodnjem tednu, na njem pa bodo našli skupne rešitve za ureditev zadev glede črpališča za gorivo na Letališču Bovec:

»Res je nesprejemljivo, da imamo delujoče črpališče, za katerega postavitev in pridobitev vseh dovoljenj smo se pri Občini Bovec zelo potrudili in za to zagotovili tudi sredstva. Res pa je tudi, da od upravljavca ne moremo zahtevati, da je za delovanje črpališča prisoten tudi takrat, ko je letališče zaprto. Zato moramo v najkrajšem času najti rešitev, ki bo v prid vsem nam, najbolj pa prebivalcem ob naravnih in drugih nesrečah in ponesrečencem. Za prihodnji teden je že sklican sestanek med Občino Bovec, upravljavcem Letališča Bovec Aviofun d.o.o. in Civilno iniciativo, temo pogovorov pa bomo razširili tudi na omenjeno problematiko. Verjamem, da smo sposobni rešitev najti v najkrajšem času,« pa je na današnjem sestanku zatrdil Mlekuž in podprl pobudo.

Druga pobuda Društva GRS Bovec, ki pokriva največje območje Julijskih Alp v Sloveniji in so tretje najbolj obremenjena postaja GRS v Sloveniji, pa se nanaša na iskanje pogrešanih oseb oziroma iskanje izgubljenih oseb v naravnem okolju, največkrat v gorah. Društvo GRS Bovec je v letu 2022 opravilo rekordno število raznovrstnih intervencij, vseh pa je bilo kar 67. Od tega je bilo veliko iskalnih akcij in prav zato naslavljano na Občino Bovec pobudo, da bi jim pomagala pri sofinanciranju nabave brezpilotnega letalnika – drona s termovizijsko kamero. Ti so postali danes nepogrešljivi instrument za iskanje izgubljenih gornikov, turistov in pohodnikov.

»Ocenjujem, da bi bila cena takega brezpilotnega letalnika z vso potrebno opremo, ki bi ustrezal našim potrebam in bi bil primeren tudi za ostale strukture CZ, okoli 7000.00€. V društvi smo pripravljeni usposobiti ljudi za licencirano upravljanje brezpilotnih letalnikov,« zagotovi načelnik Jure Črnič in dodaja, da bi bil dron v upravljanju njihovega društva, vendar po potrebi na voljo tudi vsem drugim strukturam CZ.

S termovizijsko kamero je še kako primeren za gasilske intervencije, pa tudi ob naravnih nesrečah, kot je potres, plazovi in drugo. Prav zato sta župan Občine Bovec Valter Mlekuž in poveljnik OŠ CZ Bovec Edi Melinc tudi to pobudo takoj in v celoti podprla. Pri GRS so se zavezali pridobiti ustrezne ponudbe, Občina Bovec pa bo našla način za sofinanciranje nakupa.

»Smo po površini četrta največja Občina v Sloveniji, pohodništvo, planinarjenje in gorništvo je v vzponu, število turistov je vedno večje, zato se moramo tem razmeram prilagajati na vseh ravneh. Naše službe zaščite in reševanja so na najvišji ravni usposobljenosti, kar jim priznava vsa stroka, so pa tudi med najbolj obremenjenimi v Sloveniji. Če lahko z nabavo prave opreme samo delno pripomoremo k njihovemu požrtvovalnemu delovanju, bomo to vedno naredili. Preveč naravnih in drugih nesreč nas je že prizadelo, da bi ob tem ostali ravnodušni. Dokler bom župan, bom vedno zagovarjal to dejstvo in bo Občina Bovec strukturam CZ po svojih močeh vedno zagotavljala tudi finančna sredstva,« pa je bila končna obljuba župana Občine Bovec ob zaključku današnjega sestanka.

Društvo GRS Bovec v lastni režiji v svojih prostorih pripravlja tudi muzejsko sobo, v načrtih pa imajo tudi postavitev poligona tako za treninge obstoječih gorskih reševalcev kot tudi za usposabljanje mladih kadrov.

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC

Oglejte si tudi