Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
12°C
ČET.
19°C
13°C
Oceni objavo

Želijo, da Fenolit več komunicira z občani

Breg pri Borovnici, 21. april – Na današnjem sestanku med predstavniki staršev, ki imajo otroke v vrtcu na Bregu, vodstvom vrtca in borovniške šole, predstavnikom Fenolita in županom Bojanom Čebelo glede potencialno nevarnih emisij iz omenjenega podjetja, je bilo dogovorjeno, da bo Fenolit v bodoče več delal na komunikaciji z občani, še posebej pa s sosednjim vrtcem.

Pred dnevi se je namreč zgodilo, da je enemu od staršev, ki ima otroka v vrtcu na Bregu, zaradi smradu iz Fenolita, ki je tik zraven, prekipelo, poklical policija in televizijsko ekipo. Kot je danes pojasnil na sestanku, se mu gre v prvi meri za zdravje in varstvo otrok. Županu Čebeli in ravnatelju Danielu Horvatu se tak pristop k problemu ni zdel ustrezen, saj sta menila, da reševanje tovrstnih problemov preko medijev ni ustrezno in da krči dialog s Fenolitom.

Ob prijavi sumljivega izpusta iz Fenolita se je med občani veliko govorilo o strupenem fenolu. Iz Fenolita so poslali pojasnilo, da je dotičnega dne (13. april) proizvodnja potekala normalno, brez posebnosti: »Ni bilo nobenih posebnih dogodkov, ki bi lahko vplivali na povečanje emisij fenola v okolje.« Še več: predpisana je mejna vrednost 20 mg fenola na m3 zraka, izpusti Fenolita so bili pod 0,5 mg fenola na m3.
Predstavnik Fenolita Slavo Žibret ml. je na sestanku pojasnil, da tovrstne pripombe glede smradu jemljejo zelo resno, njihov interes je imeti zadovoljne sosede. Verjetno pa bo, kot je dejal, potrebno več delati na komunikaciji z občani, da preprečijo neutemeljene govorice. Tako je na primer pojasnil glede belega dima, ki se vali iz tovarniškega dimnika: ne gre za nevarne emisije, ampak zgolj za vodno paro. Obregnil se je še ob govorice, da gasilci na neki intervenciji v preteklosti nismo smeli vstopiti na dvorišče tovarne, češ da naj bi tako Fenolit pred njimi skrival neke nečednosti. Kot je dejal, to ni res, pač pa tako velevajo predpisi, saj gre za specifično – kemijsko – branžo. Pojasnil je še, da je Fenolit v zadnjih letih investiral 30 milijonov evrov v opremo oziroma posodobitev tehnoloških procesov, hkrati pa je kot kemična tovarna podvržen pod izjemno stroge okoljske standarde. Žibret je še dejal, da je res mogoče kdaj zaznati tudi vonj iz tovarne, a da je ta zdravju nenevaren oziroma so izpusti krepko pod mejo dovoljenega.

Župan Čebela je dejal, da Fenolitu popolnoma zaupa, o visoki kvaliteti proizvodnje se je prepričal tudi sam. Moti ga, da je glede Fenolita veliko posploševanja in govoric, ki temeljijo na nepreverjenih dejstvih, sploh ker gre za eno od hrbtenic borovniškega gospodarstva. Res pa je, kot je dejal, vrtec na neprimerni lokaciji, zato bo občina v prihodnosti vse vrtce združila pod isto streho.

Na sestanku je bilo dogovorjeno, da se bo predvidoma v začetku maja sestal svet staršev, predstavniki šole, občine in Fenolita, kjer bodo dogovorili konkretno strategijo komuniciranja na ravni Fenolit – vrtec.

 

Gašper Tominc, foto: GT

Oglejte si tudi