Osrednjo nit dogodka je krojil opojni vonj mojstrsko pripravljenega golaža. Ekipe, letos jih je bilo kar štirinajst, so si vsaka v svojem izvirnem slogu uredile delovne kotičke in kurišča, od koder so se že kmalu po poldnevu razširile mične vonjave, ki so k pokušini jedi vabile mimoidoče in seveda strokovno komisijo. To je sestavljala ekipa izkušenih kuharjev, med njimi tudi lanskoletni zmagovalec Klemen Japelj. Pravila tekmovanja so bila stroga, a jasna. Organizator je zagotovil meso in čebulo, kako iz tega narediti zmagovalni golaž, pa je bilo v celoti na strani kuharjev, najsi bo s skrivnimi sestavinami ali drugimi pripomočki.
Borovniški kotiček je spretno oblikovala dopolnjena lanskoletna ekipa, ki je letos tekmovala pod zastavo Turističnega društva Borovnica. Kuharju Marjanu Pristavcu so pomagali še Vesna Košir, Štefan Ivanušec in Jože Švigelj, ki je s svojo harmoniko obenem skrbel tudi za veselo vzdušje. Mislili so res na vse: pristno kurjenje na drva, dekoracijo prostora s sponzorskimi dobrotami, mesninami Kmetije Ceste ter kruhom in pecivom borovniške izpostave Pekarne Zalog. Še najmanj časa so kot del okusne dekoracije zdržali jurčki Cirila Furlana, ki jih je menda prav hitro pokončal že prvi obhod strokovne komisije … S kuhanjem so ekipe zaključile proti večeru, ko je strokovna komisija razglasila uradne rezultate celodnevnega ocenjevanja. Najboljši barjanski golaž je po njihovem skuhala lani drugouvrščena ekipa Šefla Team, drugi najboljši naj bi bil skuhan v loncu ekipe Hribovcev, medtem ko je tretje mesto že drugo leto zapored pripadlo ekipi Marjana Pristavca. Prvim trem so bile podeljene še priložnostne nagrade, medtem ko so se ostali morali zadovoljiti s priznanji in večernim koncertom skupin San Di Ego in Norton.
Damjan Debevec, foto: ND