Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
1°C
SOB.
19°C
6°C
Oceni objavo

Simon Jerič  –  šahist

Igranje šala ima v Borovnici bogato tradicijo. Prvi začetki segajo v obdobje pred drugo svetovno vojno, organizirano pa so borovniški šahisti pričeli nastopati po letu 1950, ko je bil ustanovljen šahovski klub. Med šahiste, ki so največ pripomogli k razvoju in ohranitvi te miselne igre, vsekakor sodi Aleksander Jerič. Svoje bogato znanje in izkušnje je uspešno prenesel na sinova, starejšega Sandija, mlajšega Simona in kasneje še na vnukinjo Tino.
Simon Jerič, letnik 1963, se je osnov šaha naučil že pri sedmih letih, njegov mentor je poleg očeta takrat bil  Niko Šivic, kasneje pa še mojstrski kandidat Mitja Ukmar. Napredek je bil zelo hiter, s trinajstimi leti je v Žalcu leta 1976 že osvojil naslov republiškega prvaka med starejšimi pionirji.  Leto dni kasneje je bilo državno prvenstvo takratne Jugoslavije na Vrhniki, kjer je osvojil četrto mesto. Istega leta pa je z odličnim igranjem na prvi deski z ekipo Postojne postal še republiški pionirski prvak. 
Poleg igranje šaha mu je  pri srcu tudi košarka, saj je uspešno nastopal v osnovnošolski ekipi in kasneje tudi na revijalnih tekmah znanih Borovničanov. Ves čas se je izobraževal in izboljševal svoj šahovski »rejting« v mladinski, kasneje pa še v članski konkurenci na prvenstvih in turnirjih doma in v tujini. Še posebej uspešen pa je bil na hitropoteznih turnirjih. Zelo rad pa se je udeleževal prednovoletnih turnirjev v domači Borovnici. 
Na prvenstvih Slovenije med posamezniki je nastopil šestkrat, najuspešnejši je bil leta 1988 na Vrhniki z osvojenim tretjim mestom. V letu 1993 si je z zmago na turnirju na Ptuju pridobil naslov mednarodnega mojstra FIDE (IM),  v vmesnem času pa uspešno opravil še izpit za šahovskega sodnika. 
Vrsto let je nastopal za Šahovsko društvo Vrhnika v prvi slovenski šahovski ligi, nekaj sezon pa je odigral v Avstriji za ŠK Feffernitz pri Beljaku. Med največje uspehe vrhniškega ekipnega šaha, tudi z njegovim prispevkom, sodi osvojitev tretjega mesta leta 2011. Bili so tudi večkratni prvaki Notranjske. V zadnjem obdobju se udeležuje veteranskih prvenstev Slovenije, leta 2016 je med 115 šahisti osvojil odlično drugo mesto. Po očetovi poti pa je uspešno krenila tudi hči Tina. Končala je srednjo šahovsko šolo, vodil jo je priznani šahovski mojster Tone Praznik in pridobila naziv slovenska mojstrica šaha, je pa tudi šahovska sodnica. 

Poleg šaha ima v družini Jerič pomembno vlogo tudi igranje Taroka. Vsi trije, oče Simon, mama Bojana in hči Tina so odlični tarokisti, ki se redno udeležujejo turnirjev in prvenstev po Sloveniji. Simon je leta 2008 izdal tudi priročnik z naslovom Teorija taroka, ki na poljuben način predstavlja igranje te priljubljene družabne igre.

Franjo Modrijan

 


Oglejte si tudi