Logo MojaObčina.si
DANES
7°C
5°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

Odziv Liste za našo Borovnico o izjavah župana glede slabega sodelovanja z občinskim svetom

Svetniki Liste za našo Borovnico se v nadaljevanju odzivamo na izjave župana Borovnice Bojana Čebele, ki jih je podal v novembrski številki Našega časopisa. Župan je med drugim izjavil, da slabo sodeluje z občinskim svetom.

Ker je bilo občanom Borovnice predstavljeno zgolj mnenje župana, ki je enostransko in ne pojasni celotne razprave na sejah občinskega sveta, čutimo v naši listi dolžnost, da občanom uravnoteženo predstavimo še drugo plat zgodbe.

Lista za našo Borovnico je do letošnje novembrske seje podprla vse projekte in proračune.

Rebalans letošnjega proračuna smo zavrnili zaradi povišanega računa za izgradnjo prizidka k šoli. Razlogov za to je bilo kar nekaj. Občina je na razpisu izbrala edinega ponudnika. Župan je na občinski seji vztrajal, da se sklene pogodbo z edinim ponudnikom, kljub temu da smo mu predlagali, naj razveljavi razpis in ga ponovi s pogoji, ki bi omogočali večjo konkurenco med ponudniki. Časa je bilo takrat dovolj, saj se je to dogajalo julija 2019. Župan je neomajno vztrajal pri izbiri edinega ponudnika, vendar pa je podpisal pogodbo na ključ šele konec februarja 2020. V kolikor bi hotel ponoviti razpis, bi občina zelo verjetno lahko izbirala med več ponudniki in dogovorila boljše pogoje in znižala ceno prizidka. Tako pa je župan tudi s pomočjo pravne svetovalke zagotavljal, da se pogodbena cena prizidka ne more v nobenem primeru spremeniti. Temu ni bilo tako.

Tekom projektiranja so bile očitno izvedene spremembe, ki naj bi povzročile povečanje stroškov. Te spremembe so bile znane že v mesecu juniju 2020. Župana smo svetniki vprašali na redni seji julija kot tudi oktobra, kako kaže z prizidkom, vendar z besedo ni omenil, da bomo soočeni s povečanimi stroški gradnje. V novembru smo prejeli gradivo, v katerem je predlagal, da se cena poveča za 50.000 EUR na račun gradnje in še 40.000 na račun PZI (Projekt za izvedbo). Skupaj torej kar za 90.000 EUR. Menimo, da gre za namensko zavajanje članov občinskega sveta in kot običajno smo bili postavljeni pred že izvršena dejstva. Zato je bil dodatno izglasovan sklep, da bo projekt od začetka do konca pregledal nadzorni odbor in podal svoje mnenje, ali je prišlo do oškodovanja občinskega proračuna innetransparentnosti delovanja občinske uprave.

Druga zamolčana zgodba je sortirnica odpadkov v centru Borovnice. V intervjuju župan občanov ni seznanil, da je on osebno podal soglasje za sortirnico odpadkov v centru Borovnice, oddaljeno od vrtca in šole dobrih 100 metrov. Podjetje je pridobilo dovoljenje za sortiranje cca. 72 ton odpadkov na dan (26.280 ton na letni ravni). Direktorica občinske uprave je pripravila pritožbo. Tako bi občina postala stranka v postopku in bi lahko uveljavljala svoje interese kot prvi neposredni sosed in se tudi ne strinjala s sortirnico. Pritožba je bila poslana na ARSO, vendar jo je župan 23. 6. 2020 brez posvetovanja z občinskim svetom, občinsko upravo ali občani na lastno pest umaknil. Tako je občini in ljudem onemogočil kakršen koli vpliv na dogajanje v neposredni bližini šole in vrtca.

Župan si v intervjuju lasti tudi zasluge, da je za občinski kredit pridobil bolj ugodno obrestno mero. Te zasluge gredo izključno občinski računovodji, ki je neposredno na seji podala predlog za reprogram kredita. Ta poteza je dolžna vsega spoštovanja in je eden redkih pozitivnih finančno zaključenih poslov. Občinski svet je pri skoraj vsakem občinskem projektu soočen z napredvidljivimi situacijami, pomanjkljivimi popisi in »višjo silo«, kar na koncu rezultira v višje cene, kot je bilo načrtovano v proračunu. Naj naštejemo samo nekatere: P+R (programska oprema), most na Dražici, prizidek OŠ, asfaltne prevleka Dražica in še bi se našlo.

V preteklih dveh letih smo svetniki Liste za našo Borovnico podali pobudo glede celovite presoje prostora centralnih dejavnost (šolsko igrišče, širitev vrtca na obstoječi lokaciji in idejno umestitev športne dvorane …). Tako bi začrtali dolgoročno ureditev centra Borovnice. Žal na občinski strani ne uspemo dobiti sogovornika, ki bi želel pogledati malo širšo sliko. Obtičimo v banalnih podrobnostih oziroma rešujemo zadeve ad hoc. Raje zakrpamo pločnik in postavimo grad, nihče pa ne razmišlja, kako si vsi skupaj predstavljamo center Borovnice čez 10, 20 let. Po kakšnem kraju bodo hodili naši vnuki? Trenutno je poplavna študija krasen izgovor, da so projekti izven županovih osebnih preferenc postavljeni na čakanje. Tako je tudi z idejno zasnovo obnove Stare pošte, ki je popolnoma zastala v trenutku, ko se je pojavila možnost nakupa bivše trgovine Jurček. Od tega je minilo eno leto. 

Pričakovali smo, da bodo predlogi članov občinskega sveta bolj dobrodošli, saj je pri porabi javnih sredstev treba poslušati še koga drugega razen sebe. Če že ne občinskih svetnikov, pa vsaj občane, ali si npr. želijo sortirnico odpadkov v centru Borovnice, pa knjižnico, morda medgeneracijski center.

Župan pravi, da ima občina 500.000 EUR investicijskih sredstev letno, pozabil pa je povedati, da je strošek delovanja občinske uprave 250.000 EUR/leto. Ostala proračunska sredstva pa so tako ali tako razdeljena preko transferov in razpisov. Ja, župan, uspeli ste ustvariti krasen birokratski aparat, o učinkovitosti pa bodo kmalu lahko odločali volivci.

Na koncu pa še tole. Če nas spomin ne vara, je imel župan težave že s prejšnjim občinskim svetom ali pa vsaj z večino članov sveta. Torej se težave nadaljujejo tudi v zdajšnjem mandatu in zopet so problematični svetniki, ki mimogrede med sabo zelo dobro sodelujemo.

Še enkrat, res smola, občani so izvolili kar dva problematična občinska sveta zapored, vendar nas ob tem tolaži dejstvo, da je vsaj župan dober.

Župan, če ste želeli z intervjujem vnesti malo prepiha v borovniško dolino, vam lahko pritrdimo, da vam je uspelo. Vendar bi veljalo biti previden, kajti čez dve leti vas lahko takšno ravnanje z občinskim denarjem in odnosom do občanov odpihne iz občinskih prostorov.


 Svetniki Liste za našo Borovnico (Aljoša Hribar, Aljoša Žerjav, Jože Korošec, Peter Črnilogar)

Oglejte si tudi