Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Občinski odbor stranke Desus iz Borovnice ima novo vodstvo

Občinski odbor (OO) stranke DeSUS Borovnica je na volilnem zboru, ki je bil v petek, 25. septembra, dobil novo vodstvo. Predsednica občinskega odbora je postala Stanka Brlogar, podpredsednik Simon Škerjanc, sekretarka in blagajničarka Mateja Horvat, člani odbora pa so še: Marko Ogrinc, Franc Gabrovšek, Niko Svete in Matej Ločnikar. Izvoljen je bil tudi nov nadzorni odbor. Kot gosta sta bila na zbor povabljena Breda Jesenko, predsednica OO Brezovica pri Ljubljani, in Robert Kojc, predstavnik pokrajinskega odbora (PO) stranke, poslanec Primož Heinz pa se zbora zaradi istočasnega poteka seje parlamenta ni mogel udeležiti.
Oktobra lani je Nikolaj Stražišar z izjavo odstopil z mesta predsednika občinskega odbora stranke DeSUS. To odločitev je utemeljil s slabimi rezultati na volitvah za občinski svet Občine Borovnica. Vodenje je začasno prevzela Stanka Brlogar, ki pa je vodenje stranke vezala na mesto svetnice v občinskem svetu. Po njenem mnenju bi tako lažje spremljala dogajanje v občini in aktivno sodelovala pri odločitvah, ki se tičejo občanov in tako tudi članov stranke. Zaradi tega je Stražišar že na prvem sestanku OO po volitvah obljubil, da bo odstopil tudi kot svetnik, to pa ponovil še na naslednjih dveh. Odstop svetnika je smiseln šele po preteku šestih mesecev od potrditve mandata, saj je sicer potrebno ponoviti volitve. Šestmesečni rok je potekel 28. aprila, Stražišar pa je odstopno izjavo podal 21. maja. Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja Občine Borovnica je 1. junija to obravnavala in sprejela dva sklepa, in sicer, da so nastali razlogi za prenehanje mandata in naj občinska volilna komisija izvede postopek za potrditev mandata nadomestnemu članu občinskega sveta. 2. junija je župan sklical dopisno sejo občinskega sveta (rok za odgovore svetnikov je bil 5. junij). V ponedeljek, 8. junija, pa je Stražišar odstopno izjavo pisno preklical in želel ostati svetnik. O tej odločitvi je obvestil tudi OO stranke na seji 11. junija. Odločitev je povzročila nejevoljo članov, saj so bili mnenja, da je z obljubami o odstopu zavajal, Stanka Brlogar pa se je odločila, da funkcije predsednice v tem primeru ne prevzame. Sklep OO je bil, da se v začetku julija skliče zbor, kjer bi se dogovorili o nadaljnjem delu.

S preklicem odstopa je tudi na občini prišlo do nejasnosti, zato je ta za pravno mnenje zaprosila ministrstvo za javno upravo. Ministrstvo je sporočilo, da zakon ne predvideva možnosti preklica podane odstopne izjave in velja, da funkcija preneha z dnem, ko je taka izjava podana. Župan je tako 15. junija Stražišarja obvestil, da se je 21. maja njegov mandat svetnika v občinskem svetu zaključil. Občinska volilna komisija je v postopku ugotovila, da mesto nadomestnega člana v občinskem svetu pripada Stanki Brlogar, njen mandat pa je potrdil občinski svet na seji 24. septembra. Po izvolitvi na zboru se je nova predsednica občinskega odbora stranke DeSUS Borovnica zahvalila za zaupanje, pozvala vse navzoče k sodelovanju in pridobivanju novih članov. Izvoljena ekipa je tudi pomlajena, zato upamo, da bo delo dobro steklo. Nikolaju Stražišarju se je zahvalila, saj je opravil pionirsko delo pri ustanovitvi in dosedanjem delovanju stranke DeSUS v Borovnici in mu podarila knjigo Borisa Pahorja. Lahko rečemo, da je v teh letih Stražišar poosebljal stranko v občini. Žal se je odločil, da v prihodnje ne bo več aktivno sodeloval pri njenem delovanju, saj – kot je dejal – so ga izjave nekaterih tudi osebno prizadele. Je pa vendar pri tem potrebno poudariti, da do nesporazumov ne bi prišlo, če bi se sam držal dane obljube.

 

Občinski odbor DeSUS                                                                          

Oglejte si tudi