Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
12°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Novice iz Borovnice

Samoiniciativna čistilna akcija

Vsako leto v aprilu se tudi v naši občini odvije čistilna akcija. Uradno je letos še ni bilo zaradi vseh razmer in varnostnih ukrepov epidemije. Kljub temu pa se je v želji po čistejši naravi in lepšemu kraju zbralo 5 nadebudnih Borovničanov, ki so se po besedah Petra Weixlerja, pobudnika za to akcijo, čistiti odločili povsem spontano. »Čistili smo od Fenolita pa vse do Ljubljanske ceste. Na tem odseku smo nabrali 400 kg odpadkov, veliko je bilo polivinilastih ponjav, avtomobilskih pnevmatik, zaves, kant, železnih odpadkov, salonitk, plastenk … Sam sem zgrožen nad malomarnostjo in brezbrižnostjo ljudi. Verjamem, da ti kakšno vrečko iz vrta odpihne veter, razne velike stvari pa so odvržene načrtno. Žal je ozaveščenost nekaterih še vedno na neverjetno nizkem nivoju.« 

 

Srne polegajo mladiče

Če ste lastnik psa ali se radi sprehodite v naravi, je naslednje opozorilo tudi za vas. V teh dneh srne polegajo svoje mladiče, ki pa jih, medtem ko iščejo hrano, pustijo same na travniku. Če vidimo mladiča, se ga ne dotikamo, pse pa vodimo na povodcih, držimo se čim bolj ustaljenih poti. Na Lovski zvezi Slovenije vsako leto opozarjajo, naj se mladičev ne dotikamo, saj jih zaradi človeškega vonja mama lahko ne sprejme več. Tudi Lovska družina Borovnica se trudi ozavestiti ljudi z opozorilnimi tablami, ki jih lahko vidimo na najbolj obljudenih sprehajalnih poteh po kraju.

 

12 borovniških gasilcev na pomoč na Kras

Konec aprila so se z obširnim požarom borili v občini Hrpelje - Kozina, zagorel je namreč borov gozd med Kastelcem in Petrinjami. Okrog 35 ha veliko območje je gasilo več kot 150 poklicnih in prostovoljnih gasilcev obalne in kraške gasilske zveze, na pomoč pa so jim priskočili tudi gasilci iz naše občine v sklopu Gasilske zveze Vrhnika. 5 članov iz PGD Borovnica, 5 iz PGD Brezovica pri Borovnici in 2 iz PGD Breg – Pako. Kot so zapisali na svojih Facebook straneh, so prevzeli predvsem izvajanje požarne straže in na terenu zamenjali enote. Županja občine Hrpelje - Kozina, Saša Likavec Svetelšek, se je v pismu zahvalila za požrtvovalno pomoč. »Vaši pripravljenosti nesebično pomagati gre tudi zahvala, da niso bila ogrožena življenja in premoženje krajanov.« Ker je za nami tudi 4. maj, ko goduje zavetnik gasilcev sv. Florjan in je to hkrati tudi njihov svetovni dan, vsem gasilcem in gasilkam čestitamo tudi mi. 

 

Zbral Rok Mihevc

 

Oglejte si tudi