Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
15°C
2°C
Oceni objavo

Knjigobežnici tudi v borovniški občini

V tednu knjige se je v Sloveniji odvijala množica dogodkov, posvečenih promociji branja, založništvu, avtorskim pravicam, intelektualni lastnini in pismenosti. V Borovnici smo med najmlajše povabili pravljičarja Francija Rogača, na tržnici in v Zabočevem pa postavili knjigobežnici.

Ideja o hišicah, namenjenih izmenjevanju knjig, je v Sloveniji zaživela pred petimi leti, v svetu pa je znana že veliko dlje. Na javnih mestih se pojavljajo hišice različnih oblik in velikosti. Neredko se najdejo knjige  tudi na klopeh v parkih, na sedežih vlakov in avtobusov, v čakalnicah … Knjigo včasih pospremi tudi  sporočilce za bodočega bralca.

Na facebooku je zaživela stran Knjigobežnice, ki spodbuja izmenjevanje knjig in obvešča o lokacijah hišic in gradivu v njih. Obstaja tudi zemljevid Slovenije, na katerem so označena mesta, kjer so postavljene knjigobežnice. V Sloveniji jih je že več kot 140.

V borovniški knjižnici obiskovalci večkrat povprašajo, kam bi lahko oddali knjige, revije, zgoščenke in DVD-je, ki jih ne potrebujejo več. Zato smo se odločili, da tudi v naši občini naredimo hišice, v katere lahko oddajate knjižno gradivo. Niso pa knjigobežnice namenjene samo temu. Glavni namen je predvsem podarjanje knjig, ki so ljudem všeč, in izmenjevanje dobrega čtiva. Gradivo iz knjigobežnic lahko kroži; vzamete, preberete in vrnete ga lahko v katero koli. Mogoče ga je tudi zamenjati, podariti in tudi obdržati za vedno. Pa ne samo iz borovniških hišic.    

Večina slovenskih knjigobežnic je enostavnih, v Borovnici pa smo si želeli, da hišice izražajo tudi lokalno pripadnost. Zato smo si zamislili, da bi bile enake oblike, vsaka pa bi imela vtisnjeno drugačno misel o branju oz. knjigi in sliko. Povezano s krajem, v katerem bi stala.

Prvo hišico  smo postavili na borovniški tržnici. Nanjo smo vtisnili steber, sestavljen iz knjig, kar ima knjižnica tudi v svoji celostni podobi.  Hišico za knjižno gradivo so si zaželeli še v Zabočevem in že stoji ob vodnjaku. Krasita jo fotografiji cerkve (avtor Jože Pristavec) in freske. Knjigobežnici sta izdelali podjetji Leples in Si-ma-ja.si.

Če bodo prebivalci drugih krajev naše občine želeli, pa bodo hišice zaživele tudi v njihovem lokalnem okolju. Najti jim bo potrebno le primerno mesto in izbrati motive zanje.

 

Simona Stražišar

Foto: Jože Pristavec

 

Oglejte si tudi