Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
4°C
ČET.
12°C
4°C
Oceni objavo

Izkop posmrtnih ostankov iz brezen v bližini Borovnice

Pred štirimi leti smo borovniški jamarji iz zloglasne Krimske jame izkopali in izvlekli posmrtne ostanke 31 ljudi, ki so bili umorjeni med 2. svetovno vojno. Že takrat smo skupaj s predstavniki Vladne komisije RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč načrtovali izkop posmrtnih ostankov še iz drugih okoliških brezen, za katere se je vedelo, da so v njih umorjeni ljudje. Po nekaj letih dogovarjanj in drugih prednostnih projektih sta letos jeseni prišli na vrsto dve jami v bližini Borovnice: Mihcovo brezno pri Dobcu in Koščevo brezno nad Gornjim Igom.

Tokrat je Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, pod katerega okriljem deluje Komisija RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč, naročila dela podjetju Luxor, ki je prevzelo arheološko ekspertizo in povezovanje posameznih strokovnjakov z različnih področij. Člani Jamarskega kluba Borovnica smo prevzeli izkopavanje ter iznos posmrtnih ostankov iz obeh brezen ter sortiranje materiala izven jame. Pri slednjem so se nam pridružili še drugi posamezniki, ki so sodelovali že pri Krimski jami.

Najprej smo se lotili 27 metrov globokega Mihcovega brezna. Odločili smo se, da materiala (skal, zemlje in lesa) ne bomo izvlekli iz jame, pač pa bomo material premetavali znotraj brezna. Dimenzije dna so to dovoljevale, saj je to velikosti 8 x 3 metre. V petih akcijah smo tako premetali skupno 16 do 20 m3 materiala. Hkrati nas je v jami lahko delalo od 2 do 5 jamarjev. V breznu smo našli in izvlekli posmrtne ostanke treh ljudi. V breznu smo našli še tri lasnice in ostanke ženskega čevlja.

O Koščevem breznu so znani podatki, da naj bi vanj partizani zmetali domobrance iz šentviškega taborišča in tiste, ki so se prijavili oblastem prve dni v juniju 1945. Zadnja žrtev naj bi bila umorjena pri breznu in vržena vanj 30. oktobra 1945. Pred pričetkom del je bilo brezno skoraj do vrha zasuto z zemljino in smetmi (večinoma laboratorijske kemikalije in zdravila). Najprej smo izvedli strojni izkop z bagrom do globine 3,5 metra. Prve kosti smo našli že na globini enega metra. Z bagrom smo kopali le na mestih, kjer ni bilo posmrtnih ostankov ljudi. Nato smo pričeli z ročnim kopanjem in izvlekom materiala s pomočjo traktorskega vitla. V dveh celodnevnih akcijah in ob številčni ekipi smo izvlekli in natančno pregledali 6,4 m3 materiala. Jamo smo poglobili na 7 metrov. Izkopali smo posmrtne ostanke 50 ljudi. Najdenih je bilo tudi več gumbov z vojaških uniform, zobna protetika, svetinjici, križec, prstan, kovanci in veliko pištolski naboji (tulci, krogle).

Posmrtni ostanki bodo do pogreba shranjeni v kostnici v Mariboru. S tem smo zaključili še en del žalostne slovenske zgodovine.

 

Peter Svete, Jamarski klub Borovnica

 

Oglejte si tudi