Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
3°C
SOB.
18°C
7°C
Oceni objavo

Čiščenje brezna Cicifuj

Čiščenja brezna ob poti za Planino smo se člani Jamarskega klub Borovnica lotili že lani. Takrat smo potegnili iz njega 12 kubičnih metrov različnih odpadkov, od oljnih kant do avtomobilskih karoserij. Ob čiščenju se je izkazalo, da je v breznu še ogromno odpadkov, saj so jih okoličani vozili tja več desetletij. 
Letos smo izvedli šest delovnih akcij. Na začetku smo morali razbiti več velikih skal, da smo lahko prišli do kontaminirane zemljine in odpadkov pod njo. Oboje smo izvlekli iz brezna v sodih s pomočjo traktorskega vitla. Na trenutke je bilo delo neznosno, saj so bili v jami več let stari klavniški odpadki in poginule živali. Glede na najdene predmete ocenjujemo, da so odpadke odlagali v brezno še po letu 2000, ko je bil odvoz smeti že nekaj let dobro urejen s strani občine in komunale. Z veseljem pa smo opazili, da novih odpadkov od lanskega leta v jami ni bilo. Odpadke smo ustrezno sortirali, prečiščeno zemljino pa deponirali v bližnjo vrtačo. Skupno smo letos izvlekli 10 kubičnih metrov zemljine in odpadkov, v jami pa jih je ostalo še vsaj 15–20. 
Težava pri veliki koncentraciji smeti v jamah je izpiranje topnih snovi (in seveda virusov ter bakterij) neposredno v podtalnico. V jamah ni humusne plasti, ki bi delovala kot filter, na katero se snovi nalagajo in počasi oksidirajo. Tako v nekaj letih voda spere vse, kar vržemo v brezna, v pitno podtalnico, iz katere črpamo vodo za borovniško in okoliške občine.
Hvala občini za pomoč in podporo pri sanaciji črnih odlagališč ter Komunalnemu podjetju Vrhnika za ustrezno obdelavo iznesenih odpadkov.

 

Peter Svete

Oglejte si tudi