Logo MojaObčina.si
JUTRI
23°C
8°C
PON.
25°C
8°C
Oceni objavo

Zajtrk z mlekom – super dan!

V vrtcu Mavrica smo se sredi novembra, v času priprav na Tradicionalni slovenski zajtrk, v skupini Žabice (2–3), pogovarjali o tem, od kje dobimo mleko.

Pogledali smo si kravo na fotografijah in poimenovali njene dele telesa, prešteli noge ter jo glasovno oponašali. Ugotovili smo, kje ima mleko in da se njen mladiček – teliček – hrani z njim iz vimen.

Prebrali smo tudi zgodbo o kravi Lizi, ki je šla na dopust in preko nje spoznali ogromno zanimivih lastnosti o njej in o njenem mleku. To pa ni bilo dovolj! Do sedaj smo se naučili, kdo nam daje mleko in zakaj ga je dobro piti, želeli pa smo izvedeti še, kako ga dobimo. Z vzgojiteljico sva jim na praktičen in poučen način prikazali, kako poteka molža. Iz kartona sva izdelali velik model krave. Skupaj z otroki smo jo polepili s črnimi lisami in ji naredili tudi vimena iz lateks rokavice, preluknjane in napolnjene z belo vodo. Otroci so se lahko preizkusili v molži in tistimi najbolj vztrajnim je uspelo! To se jim je zdelo zelo zanimivo. Na 'obisk' k naši kravi Mukici smo povabili še druge otroke iz vrtca, da so se v molži lahko preizkusili prav vsi.

Male glavice so bile po vsem tem polne novega znanja, čakalo pa jih je še eno presenečenje. Odpravili smo se na obisk k bližnjemu kmetu Marjanu, ki ga veliko otrok pozna, saj opravlja tudi hišniška dela. V svojem hlevu nam je pokazal prave krave. Otrokom je pokazal, kako molža poteka. Za otroke je bilo pravo doživetje, ko je iz vimen priteklo pravo mleko!

Starejše oddelke vrtca je dan pred Tradicionalnim slovenskim zajtrkom obiskala Slavi z okoliške kmetije, na kateri pridelujejo ekološke dobrote. Razstavila je nekaj domačih pridelkov in izdelkov, ki teknejo k pravemu slovenskemu zajtrku. Pogovarjali so se o pomenu ekološke in doma pridelane hrane. Nekateri otroci so z navdušenjem povedali, da imajo doma kmetijo ali vrt, drugi pa so se pohvalili, da pomagajo pri svojih dedkih in babicah.

Spoznanje o tem, kako in od kje dobimo mleko ter zdravo slovensko hrano, smo zaključili z okušanjem enega in drugega v petek, 18. novembra. V vrtčevski kuhinji so nam pripravili tradicionalni slovenski zajtrk – domači kruh, maslo, med, sveže mleko in jabolko. Dokaz za to, da je bil zajtrk res okusen, pa je ta, da na mizah ni ostala niti drobtinica!


Za vrtec zapisala Živa Košir


Oglejte si tudi