Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
4°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

Iz borovniškega vrtca

Jesen v vrtcu Borovnica

Spoznavno uvajalni mesec september se je prevesil v oktober in vrtec je zaživel v jesenskih barvah. Mali nadebudneži se še postopoma uvajajo, veliki korenjaki pa že nadobudno korakajo naprej. Po garderobah lahko občudujete pisane umetnine otrok in iz igralnic lahko slišite pesmice o naravi in o jeseni.
Pri Žabicah so se od septembra naprej posvečali predvsem uvajanju in navajanju na vrtec. Vmes jih je obiskala tetka jesen, ki je igro popestrila z jesenskimi plodovi (pridno so jih prinašali starši) in jih tudi povabila na krompirjev piknik. 
Vse skupine pa so v septembru obeležile ETM – evropski teden mobilnosti, kjer smo dali poudarek na varnemu prihodu otrok v vrtec in na trajnostno mobilnost – Dan brez avtomobila. Pred vrtcem in na igrišču vrtca so se odvijale različne dejavnosti, ki so popestrile dan v vrtcu. Starejše skupine so v okviru projekta tudi opravile vožnjo s skirojem in kolesom za športni program Mali sonček.
Predvsem starejše skupine so že konec septembra zakorakale v projekt Teden kulturne dediščine, kjer jim je slogan »Dober tek« nakazal kaj in kako bodo raziskovali. Otroci so spoznavali kakšno je bilo nekoč življenje; hrana, oblačila, surovine, igra,itd. Želvice so se v tednu kulturne dediščine posladkale s tradicionalnim jabolčnim zavitkom, ki so ga pripravili pod vodstvom mamice - gospe Marjete Debevec. Odpravili so se tudi na pohod v 4 km oddaljeno Zabočevo do ekološke kmetije Pr' Laškarju, kjer so si ogledali starinske kmetijske stroje (mlatilnica, slamoreznica, »pajkl«) in živali na kmetiji. Lisičke so v sklopu kulturne dediščine spoznavale pot od pšenice do potice, pekle pico, kuhale bučno juho in ustvarile zbirko starih receptov svojih starih staršev. Prav tako kot Želvice so obiskale delavnico v Mestnem muzeju v Ljubljani na temo Dom nekoč.
V tednu otroka, med 4. in 8. oktobrom 2021, smo v vseh skupinah še posebno pozornost namenili igri. »Razigran uživaj dan«, je bilo temeljno vodilo pri načrtovanju vseh dejavnosti. Z igro, sproščenostjo, igrivostjo, gibanjem in zabavo razvijamo otroško domišljijo, spletamo prijateljstva, pletemo medčloveške vezi in krepimo telo, vse to kot protiutež posledicam epidemije COVID 19. Skupine so na različne načine oblikovale dejavnosti in poskrbele, da so otroci aktivno sodelovali in se veselo igrali tako z igračami, kot lutkami, ustvarjali so na tisoč in en način, spet Pravljični junaki pa so »nabirali korake« skozi cel teden in hodili na sprehode v različnih vremenskih pogojih.
Najstarejše skupine, Lisičke, Želvice in Lastovke, pa so se med 13. 10. in 17. 10. 2021 udeležile tabora v Logarski dolini. Kljub temu, da je bilo vreme zelo muhasto in tudi dnevi so bili že hladnejši, so z gozdnimi pedagogi spoznali naše prelepe gozdove, življenje med gorami in obiskali Pravljično vas. Polni novih vtisov so ob prihodu domov staršem pripovedovali, kakšne dogodivščine so doživeli.
V mesecu oktobru smo pod vodstvom Polonce Gabriel in PGD Borovnica izpeljale gasilsko vajo  evakuacijo in se na varen ter taktično primeren način umaknili iz vrtca ob zvoku sirene.
Vse skupine so izkoristile lepo vreme, da so raziskovali so okolico vrtca, spoznavale so kako se narava spreminja in odeva v jesenske barve ter pomagale pri grabljenju odpadnega listja na vrtčevskem igrišču.
Med jesenskimi počitnicam, ko se je živ žav v našem vrtcu malo umiril, pa smo strokovne delavke zavihale rokave in začele s pripravami na novoletni sejem, ki bo tako kot lansko leto potekal preko spletne strani vrtca. Pripravile smo najrazličnejše izdelke, tako za male kot za velike, zato srčno vabljeni na naš sejem, ki bo se bo pričel v začetku decembra.

Natalija Strmšek


Orientacijski pohod ob svetovnem dnevu hoje

Hoja je pomembna za naše zdravje, nam vsi govorijo. V skupini Kapljice sva se strokovni delavki odločili, da obeleživa svetovni dan hoje (15. 10.) z orientacijskim pohodom za otroke in starše. Pohod ni bil samo pohod. Otroci in starši so morali reševati krajše, enostavne naloge. Naloge sva zapisali na kapljice in jih oštevilčili. Otroci so kapljice hitro našli in odnesli do staršev, da so jih prebrali. Skupaj smo telovadili, naštevali smo vozila kje se lahko vozijo (po zraku, vodi, cesti). Zelo zabavna je bila naloga, ki smo jo izvedli pod Dolinskim mostom, kjer smo vsi zapeli »Moj rdeči avto«. Spraševali smo se v kateri knjigi najdemo recepte. Vse naloge so bile povzetek našega dela v septembru in oktobru. Zadnja naloga je imela navodilo, da otroci in starši iz naravnih materialov zgradijo hišice za gozdne škrate. Bili so zelo kreativni in so iz naravnih materialov ustvarili čudovite hišice. Ob zaključku pohoda so otroci staršem pripravili krajšo plesno točko na pesem »Pa pa palačinke«. Zadovoljni smo se razšli, saj smo naredili nekaj dobrega za naše zdravje.

Anja Bole & Nika Zorman

 

Oglejte si tudi