Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Delovišča in postajališča nove črne točke

Konec marca je Občina Borovnica v sodelovanju s Turističnim društvom Borovnica izpeljala tradicionalno čistilno akcijo, ki se je je kljub slabemu vremenu udeležilo nad osemdeset občanov.
Sama akcija je kot vedno padla na zadnjo soboto v marcu, ko se sneg praviloma poslovi in je narava tik pred ozelenitvijo. V tem kratkem času se očem razkrijejo vsi »zakladi«, ki jih brezvestni posamezniki čez leto pridno deponirajo v našem okolju. Prvi so se že dan pred »dnevom D«, 25. marcem, v spremstvu vzgojiteljic odpravili naši najmlajši iz vrtca. Prav njihovi varnosti je bil namenjen največji del izdatkov organizacije čistilne akcije. Novi odsevni jopiči jim bodo zagotovo pridno služili še skozi vse leto na prijetnih sprehodih po Borovnici.

Zaradi slabe vremenske napovedi se je marsikdo podal v akcijo že v petek popoldne, med njimi Jamarski klub, ki je ob čiščenju »Brežanke« na neurejenem postajališču za tovornjake v bližini tovarne naletel na svežo deponijo. Zagotovo bi bil na mestu uradni občinski poziv Fenolitu, da bolje poskrbi za svoje prevoznike, a prav tako tudi Slovenskim železnicam, katerih nasmeteno okolico delovišč na Bregu in Pakem so dan pozneje v dežju čistili domači gasilci.

Neurejena postajališča in delovišča so po novem najbolj okoljsko pereče točke borovniške doline. A vsega vendarle ne gre valiti na prišleke in tuje delavce, Staro postajo se je ono soboto čistilo že drugič to pomlad, a so člani Šahovskega kluba in Društvo dolanskih fantov še kar najdevali smeti. Sadjarji, čebelarji in društvo kmečkih žena Ajda so prav tako pridno polnili vrečke ob naših vodotokih. Prav neverjetne količine odpadkov so prostovoljci nabrali po priljubljenih sprehajalnih poteh od Jel do Borovnice po stari progi, pa za Borovniščico in proti Dolu. Zavoljo vremena so se v naslednjih dneh na teren podali še člani borovniškega in brezovškega gasilskega društva, planinci so čistili planinske poti. Med zadnjimi pa je teden pozneje borovniške ulice čistila še ekipa osnovne šole. In na že očiščenih površinah zopet najdevala brezvestno odvržene odpadke.

Z vrhniške komunale, ki tradicionalno sodeluje na omenjeni akciji, so nam sporočili, da je na skupaj 4 lokacijah (Dol – športni park, Fenolit – parkirišče, Faškarija in Dražica) skoraj zbranih 180 kg odpadkov. Od tega:

90 kg = mešana embalaža in trda plastika
54 kg = kosovni odpadki
36 kg = mešani komunalni odpadki

Slovenija je dežela na stičišču različnih kultur, zato ne preseneča različnost vrednostnih sistemov naših sodržavljanov. Medtem ko se nekateri zgledujemo po avstrijskih sosedih in njihovi pedantno urejeni okolici, se drugi počutijo domače v nasmeteni neurejeni okolici italijanskega tipa. Na neki točki je že vsakdo izmed nas obupoval nad »Sizifovim delom« spomladanskih čistilnih akcij, a potem se v deževnem sobotnem jutru na vratih pokaže samotni prostovoljec, petošolec Akoš Horvat in se v manj kot eni uri vrne, češ da mu je že zmanjkalo vreč. Ne, za prihodnost se ne rabimo bati.

Damjan Debevec, za TD Borovnica
Foto: JK Borovnica, DFV Borovnica, Vrtec Borovnica, Andrej Klemenc


Oglejte si tudi