Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Pomlad v melodijah

Ženski pevski zbor Tonja je odprl vrata pomladni sezoni pevskih nastopov. V goste so tokrat povabile pevce in pevke z Mosta na Soči, pozabile pa niso niti na Ivana Tavčarja.
Ni šlo za prvoaprilsko šalo, petje je na prvi aprilski večer napolnilo šolsko dvorano. Začetek nove sezone je v vrstah društva Tonja prinesel tudi menjavo vodstva. Tako se je župan Peter Črnilogar na odru koncertu v uvod pevkam in dosedanjemu vodstvu zahvalil za več kot dvajsetletno delo v skupnosti, novi predsednici Metki Debevec Švigelj pa zaželel veliko sreče in nadaljnjih uspehov na novi funkciji. Pod taktirko Eve Mori so se to pot gostiteljice postavile z vrsto narodnih kot so Pojdam v rute in Js bi rd cahajnar biv do angleške I feel pretty in prav izjemno afriško Ukuthulo (v priredbi Morijeve). A oder je dobršen del prireditve pripadel gostujočemu pevskemu zbor »Zdravko Munih« iz Mosta na Soči. Da iz domačega kraja Saše Vuga in Ivana Preglja prihaja tako izvrsten zbor, pravzaprav ne preseneča toliko, kot da ima ta zgolj tri križe. Pred tridesetimi leti ga je namreč zgradil znani maestro Marko Munih in mu bil v začetku tudi vodja, nato pa mesto prepustil mlajšim. Zbor, ki je kar dvakrat navduševal ljubitelje zborovskega petja v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani, danes vodi zborovodkinja Mirjam Klinkon. Obširni nabor ljudskih in popularnih pesmi so na koncertu obogatili z izjemnimi solo nastopi posameznih pevk in pevcev, zapela je tudi harmonika.

Prav izvrstno mesto pa so organizatorice tokrat namenile našemu najlepšemu ljudskemu glasbilu - citram. Nežne tone je iz njih izvabljala Urša Bider, domačinka zgornje Savinjske doline, med njih pa je Joži Rupar vpletala odlomke iz Tavčarjevega Cvetja v jeseni. Borovničani smo s tem dejanjem nedvoumno pristopili k praznovanju državno zapovedanega Tavčarjevega leta. Pomladni koncert se je nato sklenil s skupno pesmijo Mlade oči, kateri so poleg obeh zborov pritegnili še obiskovalci.
Moderatorka prireditve je bila Marjetka Balkovec Debevec.

 

Damjan Debevec, Foto: DD

Oglejte si tudi