Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Poziv občanom – sterilizacija in kastracija mačk

Občina Borovnica se srečuje z vse večjo problematiko zapuščenih in prostoživečih živali. Občani kličejo z informacijo, da se je k njim zatekla muca. Živali hranijo, jih nudijo prostor, ko pa postane breme, kličejo zavetišče, posledično pa je občina tista, ki mora v skladu z zakonodajo plačati storitve zavetišča. 
Žal še vedno prihaja do zlorab, saj marsikdo želi na račun občine sterilizirati ali kastrirati lastno žival ali jo oddati v zavetišče. Zaradi tega smo se odločili, da Občina Borovnica v letu 2019 sofinancira sterilizacijo oziroma kastracijo prostoživečih lastniških mačk, in sicer sterilizacijo mačke v višini 22, kastracijo mačka pa v višini 27 evrov. To je polovična vrednost cene, ki jo je ponudila veterinarska postaja. Posameznemu gospodinjstvu se sofinancira storitev za največ tri živali. 
Sterilizacija in kastracija mačk sta bistvenega pomena za omejevanje nekontroliranega razmnoževanja in rojevanja novih mladičev. Na ta način se preprečujejo izbruhi različnih bolezni, ki so škodljive tako za živali kot ljudi. Sterilizacija oz. kastracija dolgoročno izboljša zdravje in kakovost življenja živali.
Za sofinanciranje sterilizacije in kastracije mačk morajo lastniki izpolnjevati naslednji pogoj:

  • Imajo stalno bivališče in tudi dejansko živijo v Občini Borovnica.

AKCIJA STERILIZACIJE IN KASTRACIJE BO POTEKALA MED 1. APRILOM IN 30. APRILOM  oz. DO PORABE SREDSTEV V VETERINARSKI POSTAJI VRHNIKA, Pot v Močilnik 17, VRHNIKA.

 

Obveznosti med izvajalcem in Občino Borovnica se bodo urejale s pogodbo. Vsi uporabniki boste v veterinarski ambulanti izpolnili obrazce, ki jih bo izvajalec dostavil Občini Borovnica. Priporočamo, da imate pri obisku veterinarja s seboj osebni dokument. Skupni znesek zagotovljenih sredstev je 1.000 evrov. Dodatne informacije: Nejli Ofentavšek, tel. 01 7507 460.

 

Župan Bojan Čebela

Oglejte si tudi