Logo MojaObčina.si
DANES
7°C
5°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

Plavalno opismenjevanje otrok iz vrtca Borovnica

Tudi letos so se zadnji ponedeljek v januarju otroci predšolskih skupin vrtca Borovnica skupaj z vzgojiteljicami odpravili na plavalno opismenjevanje oziroma plavalni tečaj, ki je sofinanciran s strani občine.
Vsako jutro smo se v dveh skupinah z avtobusom odpeljali na bazen v Logatec. Prvi dan nas je sprejel gospod Gregor s plavalne šole Ščuka in nam prijazno predstavil higienska pravila in pravila obnašanja na bazenu. Ob večkratnih ponovitvah in opozorilih vaditeljic plavanja in vzgojiteljic so skoraj vsi otroci dosledno upoštevali, da se zaradi varnosti v notranjosti bazena ne sme teči in da se mora slediti navodilom vaditeljic plavanja. Na začetku so bili otroci prek vodnih aktivnosti v plitvi vodi razdeljeni v skupine glede na predznanje in pogum, nato pa so vsakodnevno v svojih skupinah opravljali različne igre oziroma gibalne naloge, ki vključujejo prilagojenost na vodo. To so: potapljanje glave, izdihovanje v vodo, plovnost in drsenje na vodi. Otroci so se vsak dan z veseljem odpravili do svojih vaditeljic. Tisti z manj poguma so se zadrževali v bolj plitvi vodi in preko zabavnih iger izgubljali strah, tisti z malo več poguma so že uporabljali različne penaste pripomočke in spoznavali prve plavalne elemente, medtem ko so se najbolj pogumni že naučili ali celo že s prvo plavalno tehniko preplavali več metrov.
Za vse otroke je bil celotedenski obisk bazena prijetna izkušnja in hkrati tudi preizkus samostojnosti (preoblačenje, priprava plavalnih potrebščin), ki so ga otroci vsak dan bolje opravili. Prav tako je bil izziv tudi za vzgojiteljice, saj smo se v časovni stiski s sušilci za lase in glavniki v rokah dokazovale v »frizerskih sposobnostih« oziroma sušenju dolgolask. In vsak dan znova smo bile zadovoljne, ko smo se pravočasno usedli na avtobus za odhod nazaj v vrtec, in pomirjene, ko so otroci v vrtcu urejeni, siti in utrujeni legli k počitku.
Čeprav je bolezen kar nekaj otrokom preprečila, da v celoti končajo plavalno opismenjevanje, so kljub temu v vrtcu prejeli diplomo, ki je vsakemu izmed njih na obraz zarisala širok nasmeh.

Zapisala vzgojiteljica Mojca Rebula


Oglejte si tudi