Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
11°C
JUTRI
19°C
12°C
Oceni objavo

V reševanju borovnic skurili 140 bal in še toliko švedskih bakel

Samo nekaj stopinj pod ničlo pade, pa človek v času vrhunca pomladi hitro občuti, kako nemočen v resnici je. Napovedi vremenoslovcev so se povečini uresničile in v začetku aprila je marsikje prišlo do pozebe.
Na ljubljanskem barju so konec marca in v začetku aprila trepetali tudi pridelovalci ameriških borovnic. A boja proti mrazu niso predali kar tako in tako so skušali reševati, kar se rešiti da. V boj s pozebo so se odpravili z dimljenjem oz. kurjenjem tesno navitih bal, družini Pirc in Rot pa tudi z modelom »švedske bakle«. Dela z njimi je veliko več, saj so jih postavili čez sto in te je bilo treba ob enih zjutraj tudi vsako posebej zakuriti. Kot so povedali pridelovalci, je bilo 6. aprila ob 7. uri zjutraj v nasadu kar -6,5 stopinj Celzija.

Ali jim je boj uspel, v času pisanja članka še ni bilo videti, edino pri zgodnji sorti, ki je imela že nekaj odprtih cvetov, so se videle posledice, je povedal Tine Palčič. V njihovih nasadih so kurili trikrat in v treh nočeh so skurili cca. 140 okroglih bal. 


Oglejte si tudi