Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
4°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

Letos tudi z udeležbo skupine prostovoljcev iz Petrola

Zavod Tri-niti je ob podpori in v sodelovanju z Občino Borovnica ter v sodelovanju z JP KPV d. o. o. v prvi polovici aprila izvedel tradicionalno čistilno akcijo čiščenja okolice v občini Borovnica.  Ker ni bilo mogoče natančno predvideti začetka in konca napovedanih padavin, je glavnina akcije potekala tako v soboto, 9. aprila, kot tudi v nedeljo, 10. 4. 2022. DPŽ Ajda ter vzgojitelji in varovanci vrtca Borovnica so se akciji pridružili  kasneje in čistili ob  Svetovnem dnevu Zemlje, 22. in 23. 4. 2022. Skupaj je do bilo pobrano dobre pol tone odpadkov, ki jih je na deponijo na Vrhniko odpeljalo JP KPV d.o.o. Med najbolj pogostimi odpadki so  bile pločevinke (predvsem piva),  plastenke,  ostala plastična embalaža ter cigaretni ogorki. Med odpadki smo našli najdejo tudi številne zaščiten obrazne maske ter  precej polivinila.
Našli pa smo celo straniščno školjko. Evidentirana so bila 3 divja odlagališča: ob bregu Borovniščice, nasproti  trgovine Spar  in za Petrolom ob bajerju. Okoli 100 m od Pivkovega ovinka proti Bistri smo zabeležili tudi lokacijo večje količine salonitk, za katere še ugotavljamo njihov lastniški status.
V akciji je do sedaj sodelovalo  okoli 200 prostovoljcev, v kar so vključeni tudi vrtčevski otroci.  Akcije so se poleg članov društev udeležile predvsem mlade družine z otroki, pogrešali pa smo udeležbo nekaterih društev in še posebej mladih med 15. in 25. letom starosti. Na manjšo udeležbo kot sicer je gotovo vplivalo tudi muhasto vreme.
Posebna pohvala gre ekipi Petrola, ki je prišla čistiti Borovnico in različnih koncev Slovenije po tem, ko smo podjetje obvestili, da pločevinke, plastenke in ostala embalaža, ki jo vozniki kupijo na njihovem bencinskem servisu, v veliki meri po uporabi konča kar ob cesti. S Petrolom smo že začeli aktivnosti za ozaveščanje voznikov, da tega v prihodnje ne bi počeli več. Del ozaveščevalna akcije bo tudi postavljena skulptura iz  odpadkov.
Še enkrat hvala vsem ki ste in tistim, ki še boste sodelovali.

Občina Borovnica

Oglejte si tudi