Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

Predjamska »štorja«

Štorja o Predjami je stara verjetno toliko, kolikor je stara legenda o Erazmu Predjamskemu. Ta naj bi se v jami skrival leto dni in svojim sovragom v posmeh metal češnje. Od takrat dalje veljajo Predjamske globine za skrivnostne. Nad njimi se navdušuje in v njih raziskuje tudi Jamarski klub Borovnica (JKB). Kako se tudi ne bi, ko pa zmerom znova odkrivamo kakšen podaljšek, kjer človeška noga še ni stopila.

Erazem Predjamski
Gre za eno izmed večjih jam, ki leži 10 km severozahodno od Postojne in naše najbolj znane Postojnske jame. Tu nas presune v skalo vklesan grad, ki se s svojo markantnostjo vtisne slehernemu obiskovalcu v spomin. Po legendi naj bi se v njem skrival vitez Erazem Predjamski. S tem, ko se je pridružil kralju Matiji Korvinu, se je zameril avstrijskemu cesarju. Ta je svojim podložnim naročil, naj ga ujamejo. Tako je bil vitez primoran prebivati v gradu ves čas obleganja. Uspešno se je branil in jim kar leto dni z gradu hihitajoče metal češnje. A konec se ni odvil junaku v prid. Ker Erazma niso mogli pokoriti na pravičen način, ga je izdal podkupljen služabnik, ravno ko se je mudil tam … na stranišču.

Jama nekoč
Predjama je bila torej vse od Erazma zavita v tančico misterioznosti. Spraševati so se začeli, kam jama vodi? Bojda naj bi Erazem z Vipavskega po skrivnih rovih dobival ves potreben živež. A kot pravi predsednik JKB Peter Svete je Erazmova zgodba »sicer legenda, ki ni znanstveno podprta. Vendar obstaja del jame, rov, ki se stika s površjem. Tam bi Erazem lahko prišel na površje in dobival hrano iz okoliških vasi.« Jamo popisuje tudi Valvasor v svoji sloviti Slavi vojvodine Kranjske. Da je jama stara, nam da čutiti tudi zaporedna številka. V Jamarskem katastru ima dokaj zgodnjo oznako 734. Danes je namreč odkritih skoraj 14.500 jam, številke pa v katastru rastejo zaporedno – pač po času odkritja.

Začetek sistematičnih raziskav
Bolj intenzivno se je začelo vršiti odkrivanje jame v zadnjih 30 letih. Različna jamarska društva odkrivajo Predjamo, ki je s svojimi gabariti postala pravcati jamski sistem in s tem legenda slovenskega jamarstva. Da kakšna jama dobi takšno titulo se morata združiti vsaj dve dolgi jami. Slednji jamski sistem se uvršča na peto mesto po dolžini izmerjenih rovov. Do začetka leta 2020 je združeval štiri jame in meril v dolžino slabih 14 km.

Borovniški rov
V zadnjih dveh letih pa so se dosedanje dimenzije jame ponovno povečale. V začetku lanskega leta je jama ponovno začela šibati, kot se reče v jamarskem žargonu. Poleg nadobudnih jamarjev borovniškega kluba so se na štrik podali tudi z Ajdovskega in Postojnskega. Vsi skupaj pa smo morali svoje obetajoče raziskave zaustaviti zaradi rojstva korone. Vendar se je preboj zgodil navkljub oteženemu delu, čeprav so bile raziskave v času poostrenih ukrepov seveda ustavljene.
V jami je vladala pravcata evforija, tako da so se točne številke spreminjale iz tedna v teden. Jama se je v soboto in nedeljo – če ne že kar v petek – napolnila s srčnimi ljudmi, ki vse bolj verjamejo, da se v Erazmovi zgodbi skriva zrno resnice. »Predvidevali smo, da se možna nadaljevanja odpirajo proti zahodu, kamor tudi odteka voda.«
 Gre za potok imenovan Lokva in drugi manjši vodotoki, ki se mu pridružijo pod površjem. »Tako smo začeli s plezanjem kaminov – vertikalnih stopenj znotraj jame. Na ta način smo odkrili dvoje manjših in dvoje večjih odkritij«, navdušeno ilustrira jamska predvidevanja predsednik Peter.
V začetku marca smo praktično ob istem času našli dva glavna rova. Od dveh rovov gre »eden nižje v področje Lokve, poimenovan kot Borovniški rov z dolžino 251 metrov. Drugi – Rov Marjana Vilharja – pa gre navzgor in šteje okoli 2042 metrov.« Slednji je zato bolj suh in okrašen s kapniki. Poimenovan pa je po nedavno preminulemu postojnskemu jamarju. Ker leži na predelih, kjer je pred več milijoni let tekla voda, je jamsko okolje – predvsem blato – suho. To pa ne velja za Borovniški rov, kjer nadaljevanje sledi v smeri odtekajoče vode, zato je veliko namočenih blatnih sedimentov in je nadaljevanje težko. Oba predela pa sta namenjena vsekakor le jamskim sladokuscem, saj predeli niso nič kaj romantični – gledano z vidika tistih idiličnih prizorov z vlakcem. Tudi z vidika napredovanja so tu rovi pridržani le jamarskim društvom, saj se je potrebno spoznati na vrvno tehniko, ki pritiče jamarstvu.

Preboj za sifonom
Nekega junijskega vikenda smo jamski raziskovalci doživeli nova odkritja. Kar je l. 1997 uspelo le potapljačem, je sedaj uspelo tudi nam. In to po suhem. Našli smo prehod in prišli za sifone Lokve! Rov velikih dimenzij vodi v obe smeri do ogromnih dvoran. Odkritje je sprožilo domino efekt: saj nas v tem delu čaka še precej raziskovanj zaradi številnih kaminov in odcepov na višjih ravneh. A to še ni vse! V istem vikendu je druga ekipa – sestavljena iz članov DZRJ Luka Čeč Postojna in JKB – našla tri nadstropja višje veliko nadaljevanje tudi v Lenčkovi jami. Tu je bilo do sredine julija namerjenih 771 m novih rovov. Odkritje je pomembno zaradi povezave Lenčkove jamo s Predjamskim sistemom, ki je verjetno le še vprašanje časa. In ta povezava bo Predjamski sistem podaljšala za debelih 1730 m.
Da Erazmova legenda vsebuje tudi nekaj resnice, priča tudi veliko odkritje v Rovu netopirjev. Gre za ožino, ki smo jo Borovničani in Postojnčani začeli kopati pred štirimi leti. Za to ožino se skrivata dve veliki dvorani (Vilinska dvorana), nato pa rov konkretnih prečnih dimenzij (Vilinsko kraljestvo). Tu smo namerili dodatnih 421 m.
Vsota vseh namerjenih rovov v lanskem letu znaša kar 2891 m, kar je več kot dober ulov. Vsi pa smo prepričani, da nas čakajo še velika odkritja, kar se je potrdilo v zadnjih vikendih, ko smo zopet našli nova večja nadaljevanja in do sedaj neznane čudovite dvorane. To pa je tudi čar vse jamarske dejavnosti in tisti »zakaj (to počnete)?«.

Janez Mevec, Jamarski klub Borovnica

JAMARSKA ŠOLA
JKB ima poleg raziskovalne za svojo nalogo tudi izobraževalno dejavnost. Če povemo po domače: izšolati želimo nove nadobudne člane.Če si ob gornjih odkritjih dobil/a kurjo polt in bi se rad/a preizkusil/a tam spodaj – v jami namreč – potem lepo povabljen/a. Glede starostne omejitve je edini pogoj 14+. Druge ovire in pomisleke pa bomo odpravili skupaj.
Pričetek bo 17. novembra ob 19h v TVD Borovnica. Za več informacij pa se lahko obrnete na: ana.makovec@gmail.com.

Oglejte si tudi