Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
4°C
ČET.
11°C
4°C
Oceni objavo

Mladi planinci raziskovali Rjavi grič

Mladi borovniški planinci so se decembra v spremstvu staršev in pod vodstvom Primoža in Tatjane Pečlin ter Kristine Suhadolnik odpravili na raziskovanje Železnika (454 m), ki ga domačini sicer poznajo pod imenom Rjavi grič.

Pohod je bil sprva predviden v večernih urah, tako da bi se nanj podali s čelnimi svetilkami, a je splet dogodkov nato privedel do tega, da smo se na pohod odpravili že dopoldne. Zbor udeležencev je bil ob 9. uri na parkirišču pred nekdanjo gostilno Most na Dražici. 

Kljub slabi oziroma deževno obarvani vremenski napovedi se nas je zbralo okrog 20, spremljal pa nas je tudi štirinožni kosmatinec. Sprva smo se odpravili po cesti proti Ohonici in se potem kaj kmalu s ceste podali na poljsko pot ob Borovniščici. Ko smo dosegli gozd, smo se odpravili levo navzgor proti Železniku.

Najprej smo ob poti navzgor iskali zanimive kamnine z ostanki školjk, na katere nas je že pred pohodom opozoril predsednik planinskega društva in geološki strokovnjak Bogomir Celarc, v samem vršnem delu pa so nato mladi udeleženci uživali v odkrivanju rdeče obarvanega kamenja ter številnih bolj in manj globokih jam, ki so jih za seboj pustili nekdanji iskalci boksita oziroma železove rude in tudi mivke.

Postanke med hojo so si mladi planinci krajšali z odgovarjanjem na Kristinina vprašanja s področja poznavanja okolice Rjavega griča, v luči približevanja božičnih praznikov pa so se tudi posladkali s številnimi sladkimi dobrotami.

Pot nazaj nas je vodila prek Brezovice pri Borovnici in nato do izhodišča na Dražici. Tu je že sledila informacija o naslednjem podvigu – tako kot lani se bomo odpravili na sankanje, vendar tokrat ne v Tamar, temveč najverjetneje na Škofjeloško. Lepo vabljeni!

Oglejte si tudi