Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Ambroževa maša – tradicionalno drugič!

Sv. Ambrož, ki goduje 7. decembra, je zavetnik čebelarjev. Čebelarsko društvo Borovnica je ob godu svojega zavetnika povabilo na sv. mašo za vse žive in pokojne čebelarje. Zbrali smo se v petek, 13. 12., maši je sledilo ljudsko in društveno druženje.

Ambrožu se je po legendi na glavo usedel roj čebel, ko je bil še dojenček. Njegovo varuško je zgrabila panika, a je Ambrožev oče mirno velel, naj pustijo otroka s čebelami na miru. Oče, ki je bil izkušen čebelar, se ni zmotil; čebele so se dvignile in deček ni bil deležen niti enega samega pika. Zaradi tega dogodka je otrok dobil ime Ambrož. To v grščini pomeni nesmrten, ambrozija pa je grški izraz za mano.

Duhovno z družabnim

Po lanskem navdušenju, ko smo sv. mašo z druženjem organizirali prvič, je takoj padel sklep, da to postane naša vsakoletna tradicija. Slavnostno smo vkorakali v cerkev z našim lepim praporjem, kjer nas je sprejel naš župnik. Kasneje nas je s pridigo nagovoril. Poudaril je pomen sodelovanja s stvarstvom, kamor spada tudi naša strast in skrb za čebele. Pri maši smo sodelovali z nagovori in prošnjami, da pa je bilo vse še bolj slavnostno, so pevci olepšali mašo s petjem. Tudi na tematsko okrasitev nismo pozabili; pod oltar smo postavili panj z Marijo in svečo, oboje narejeno iz pravega čebeljega voska.

Vse prisotne smo povabili na druženje ob čaju in medenih dobrotah. Tako smo združili duhovno z družabnim, saj je prav, da se med seboj tudi poveselimo, za kar pa pri čebelarjih zmanjka časa. Čez leto je na sporedu polno opravil, zato je zima, ko goduje naš sv. Ambrož, idealen čas za to. Druženje smo člani društva nadaljevali po maši na slavnostni večerji.

Gost: mednarodni podprvak

Celotnega večera se je udeležil Jure Andrejka, ki je bil – to lahko rečemo povsem upravičeno – naš visoki gost. Gre za mladega čebelarja, ki prihaja iz Rodice (ČD Domžale). Goji veliko strast do čebelic. Na tem področju je tudi diplomiral s svojim delom pri študiju gozdarstva, kjer je raziskoval tujerodne medovite rastline, razširjene pri nas. Čebelari pičlih 5 let, vendar je v preteklih dveh sezonah osvojil kar 6 priznanj. Čebelarska zveza Gorenjske mu je podelila zlato priznanje za kostanjev med in srebrno priznanje za cvetlični med. Tako je svoje pobiranje nagrad nadaljeval v letu 2019 na dveh mednarodnih ocenjevanjih. Na kmetijsko-živilskem sejmu je prejel zlato priznanje za kostanjev med, za gozdnega pa srebrno. V Semiču pa prav dve zlati priznanji: za gozdni in kostanjev med. Za slednjega je prejel tudi pokal podprvaka.

Na tem mestu je seveda treba omeniti, da imamo tudi v naših vrstah člane, ki so prav tako prejeli različne nagrade od brona pa vse do zlata. Vendar je novica o tako mladem čebelarju še toliko veličastnejša, posebej zato, ker ima za seboj uspešno prehojeno hudo življenjsko preizkušnjo. Ne glede na vse ostaja vedrega obraza, borec, ki ne odneha in v sebi goji velik smisel do življenja.

Druženje smo vsi zaključili z veselimi obrazi, s hvaležnostjo za preteklo leto, četudi ni bilo solidno. S svojimi čebelarskimi in osebnimi izkušnjami nam je Jure dal misliti, da se ne smemo le pritoževati nad vsem tistim, kar v naših življenjih (zaenkrat še) umanjka. Potrebno je vedno videti dobro in videti pot, četudi je zelo ovinkasta. Naj bo to tudi voščilo v tem letu – ki smo ga nedavno začeli. Bodimo veseli, hvaležni in ne čakajmo na druge; razvijajmo sebe in svoje spretnosti.

 

Za ČD Borovnica Janez Mevec

Oglejte si tudi