Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

Spomin na žrtve preserskega procesa


»Zdrdral fašistični je mitraljez –                                                                                               omahnilo šestnajst teles
krvavih je v peščena tla.

In šestnajst mater in žena                                                                                                              zavpilo v silni bolečini

je v Dolu, Bistri, Borovnici ...«

Filip Rihar


Deseti marec leta 1942 se je globoko zarezal v življenje in spomin naših krajev. Na ta dan so namreč fašistične okupacijske oblasti izvršile smrtno kazen nad šestnajsimi talci. Ustreljeni so bili v Gramozni jami poleg ljubljanskih Žal.

V noči med 4. in 5. decembrom 1941 je partizanska Samotorska četa napadla in poškodovala železniški most čez Ljubljanico pri Preserju. V napadu je umrlo nekaj italijanskih vojakov. Število ni točno znano, po različnih virih se giblje od 3 do 7.

Znan pa je odziv fašistične okupacijske oblasti. Izvedli so obširno racijo in iz naše kotline odpeljali 69 ljudi. Sodili so jim na Preserskem procesu. Celotna zgodba tega montiranega procesa, je podrobno opisana v knjigi Vere Huta Most. In obsodba je bila strašna. 28 so jih obsodili na smrt, 12 na dosmrtno ječo, 4 na trideset let zaporne kazni, 5 na osem let zaporne kazni, enega na pet let zaporne kazni. 19 jih je bilo oproščenih, med njimi dva mladoletna, ki sta bila poslana v sodno poboljševalnico. Po izvršbi smrtne kazni za 16 talcev so  kazen ostalim na smrt obsojenimi spremenili v dosmrtne kazni.

Deseti marec je bil dan Krajevne skupnosti Borovnica, nato neuradni občinski praznik Občine Borovnica, danes je v občinskih protokolarnih dokumentih zapisan kot dan spomina.

Eden od nosilcev tega spomina je tudi društvo ZB Borovnica. Letos smo ta spomin v skladu z veljavnimi predpisi za omejitve širjenja epidemije obeležili v skromnejši izvedbi. Delegacija je položila venec pred spomenikom talcu v Gramozni jami. Na grobove žrtev smo položili cvetje in prižgali sveče. V tej manjši zasedbi smo se poklonili tudi drugim za nas pomembnim ženam in možem, ki ležijo na Žalah. Tokrat smo obiskali grobove Vere Hutaṝ, Janeza Stanovnika, Alojza Sivke, Staneta Kavčiča, Eda Bregarja in Danila Majarona.

V društvu ZB Borovnica smo pridobili uradne fotografije posledic napada na železniški most v Preserju, ki jih je  dan po napadu, to je 5. decembra 1941, naredila italijanska tehnična komisija. Tu prilagamo sliko mostu iz tistega časa.

Vodstvo društva upa, da bodo drugo leto razmere dovoljevale, da bomo spomin na žrtve lahko obeležili na običajen način.


ZB Borovnica

Oglejte si tudi