Logo MojaObčina.si

Borovnica

JUTRI
26°C
12°C
TOR.
23°C
15°C
3995

Znova aktivni kačanski vaški odbori o pitni vodi in nadomestilu za stavbno zemljišče

V sredo, 13. novembra, so se v skoraj premajhnem gasilskem domu v Brezovici pri Borovnici zbrali vaščani Kotov. Na vaški odbor jih je povabil župan Bojan Čebela, in sicer z namenom, da obnovijo predstavnike odborov in se seznanijo z aktualno problematiko vaškega vodovoda ter z novostmi pri nadomestilu za stavbno zemljišče.

 

Srečanje je bilo razdeljeno na dva dela, v prvem so se zbrali vaščani Brezovice in Dražice, saj njih najbolj zadevajo zadnje težave glede pitne vode. Čebela jih je seznanil, da je voda kontaminirana in da so potrebni konkretnejši ukrepi. Ne bo dovolj samo dezinfekcija vode in čiščenje vodohranov, treba bo temeljiteje ukrepati. Kot je povedala direktorica občinske uprave Dolores Dolenc Bajc, jih k temu z visokimi globami spodbuja tudi inšpekcija. Občina je zato že najela podjetje, ki bo poskrbelo za prvi obliž na rano. Čebela je hkrati pozval vse krajane, ki se čutijo sposobne, "da se začne sodelovati, saj bomo le tako lahko širše rešili stanje, ki ni enostavno".

 

Zagotoviti pitno vodo bo tako prednostna naloga župana za prihodnja leta. Eden izmed idejnih projektov je zagnati vrtino Prušnice oz. izgradnjo centralnega vodohrana kot alternativnega vodnega vira za širše območje. S tem bi vodo zagotovili tudi Borovnici v primeru izpada. Da se projekt zažene čim prej, je župan pozval krajane, da določijo tri občane, ki bodo sodelovali z občino in izvajalci. To bodo Jože Korošec, Andrej Pristavec in Janez Podržaj. Čebela se je hkrati v imenu občine zahvalil vsem tistim, ki so karkoli naredili za to: »Zdaj delamo vsi, računam na vašo podporo.«

 

V drugem delu so se srečanju pridružili še krajani Zabočevega, Ohonice, Pristave in Lašč. Občina je vse prisotne seznanila z nadomestilom za stavbno zemljišče, ki bo zdaj veljalo tudi za ta del kraja. Kot je pojasnil župan, gre za najpomembnejši prihodek občini, ki služi razvoju in vzdrževanju infrastrukture. Območja se delijo na 4 skupine: Borovnica; Breg, Dol, Laze in Pako; Brezovica, Dražica, Niževec, Ohonica in Zabočevo; Lašče in Pristava. Koti so bili do zdaj edino območje, za katero se ta davek ni zaračunaval. Zdaj se bo. Na vaškem odboru so določili tudi predstavnike krajanov, ki bodo aktivno sodelovali z občino in županom. V Brezovici, Niževcu in Dražici bodo to Ciril Trček, Matjaž Hren in Sonja Petelin, Zabočevo bodo zastopali Matej Turšič, Jan Černetič in Bojan Kajnc, vasi Ohonico, Lašče in Pristavo pa Karel Nikolavčič, Frenk Debevec in Jožko Košir.

 

Rok Mihevc

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi