Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
4°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

Zmanjšanje poplavne ogroženosti, ki jo predstavlja potok Malenca

V okviru OPPN  Vaško jedro Borovnice s konzervatorskim načrtom prenove so bile leta 2018 na zahtevo Direkcije RS za vode izdelane hidrološko-hidravlične analize poplavne ogroženosti, ki jo za vaško jedro Borovnice predstavlja hudourniški potok Malenca. Te so pokazale, da sedanje zmogljivosti odvajanja vode po v večjem delu »zacevljeni« strugi potoka ne zadostujejo ob pojavu petstoletnih voda, kar predstavlja resno poplavno ogroženost vaškega jedra Borovnice. Za območje osnovne šole in vrtca je bilo potrebno izdelati posebno študijo in šele ko jo je potrdila Direkcija RS za vode, je bilo mogoče pristopiti k oddaji vloge za gradbeno dovoljenje za prizidek k šoli. Zaradi tega se je gradnja prizidka začela s skoraj enoletno zamudo.

Dokler občina ne bo oblikovala ukrepov za zmanjšanje poplavne ogroženosti, ki jo predstavlja potok Malenca za vaško jedro, jih predložila v potrditev DRSV in izvedla s strani DRVS potrjene ukrepe, DRSV ne bo dala soglasij za gradnjo objektov v vaškem jedru Borovnice, ki potrebujejo gradbeno dovoljenje. To praktično onemogoča prenovo in oživitev vaškega jedra, vključno s predvideno prenovo objekta Stara pošta v knjižnico in/ali medgeneracijski ali dnevi center, prav tako pa tudi  prizidka vrtcu. 

Nedavno je bila končana in posredovana v pregled in potrditev na Direkcijo RS za vode splošna študija poplavne ogroženosti občine, tako da je sedaj mogoče pristopiti k  izdelave študije protipoplavnih ukrepov  v vaškem jedru. Tudi to bo morala, preden bo mogoče ukrepe izvesti, pregledati in potrditi DRSV.

Vsem, ki poznajo potek struge od »kolonce« do izliva je jasno, da bi bilo zelo težko povečanje njenih kapacitet za odvajanje vode v primeru, da se nad  zbirnim območjem površinske padavinske vode potoka Malence utrga oblak. Zahtevalo bi tako posege na številna pozidana zasebna zemljišča kot tudi na velik del cestne infrastrukture v vaškem jedru Borovnice.

V začetku oktobra so si predstavniki občine skupaj s strokovnjaki za upravljanje z vodami in urejanje vodotokov ogledali položaj in izmenjali ideje glede možnosti, da se preusmeri voda, ki bi presegla sedanje zmogljivosti odvajanja. Preusmerili naj bi jo tako, da bi se po večinoma zatravljenem kanalu, ki bi bil ob normalnih vodostajih suh in bi omogočal nemoteno obdelavo kmetijskih površin, spelje v Borovniščico južno od vaškega jedra Borovnice. 

Do konca leta  bodo strokovnjaki pripravili hidrološko-hidravličnih izračune in izdelane idejne zasnove ter grafične in slikovne predstavitve možnih alternativnih rešitev.  Pred sprejemom kakršnihkoli ukrepov bodo z njimi seznanjeni lastniki parcel, sledila bo organizirana javna predstavitev variant. 

 

Občinska uprava

Oglejte si tudi