Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Za varno in enakopravno uporabo koloparka

Župan Bojan Čebela je zaradi nekaj primerov trkov in resnih poškodb ter medvrstniškega nasilja v četrtek12. 5. 2022, v Koloparku Borovnica sklical sestanek, ki se ga je poleg ravnatelja OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica Daniela Horvata in policista Vilija Jereba udeležilo tudi nekaj staršev. Uvodoma je bilo ugotovljeno, da je do prej omenjenih pojavov prišlo zlasti v prvih tednih po izgradnji pump-track steze, ko je bil naval res velik in da se je v zadnjem času stanje precej izboljšalo.

Starši so bili obveščeni, da se občina zaveda, da bo treba obstoječi pump-track nadgraditi še z gorsko-kolesarsko stezo, ki bo po meri starejših otrok in mladostnikov, s čimer se bodo zmanjšale razlike v teži, fizični moči in adrenalinskih pričakovanjih uporabnikov uporabnikov pump tracka. Občina je s SŽ Infrastruktura d. o. o. že dosegla načelni dogovor, da se sosednja parcela v smeri proti P+R parkirišču pri železniški postaji lahko uporabi za izgradnjo gorsko-kolesarske steze. Vendar bo to mogoče šele, ko bo (predvidoma do konca prihodnjega leta) končana obnova železniške proge med Preserjami in Borovnico, saj omenjeno parcelo do takrat železnice potrebujejo za skladiščenje materiala, strojev in opreme. 

Policist Vili Jereb je mlade nadebudne kolesarje in “skirojiste” najprej pohvalil, ker svoj prosti čas aktivno preživljajo na kolesih in skirojih. To ni dobro le za njihovo sedanje zdravje, ampak jim bo prav prišlo tudi pri obvladovanju koles in drugih dvoslednih vozil v prometu. Opozoril je na to, da čelada ob padcih ščiti njihove glave, da pa mora biti tudi ustrezno pripeta. Neroden padec na glavo lahko ima tudi pri majhnih hitrostih hude posledice, tudi vseživljenjsko nepokretnost. Na srce jim je tudi položil, da se morajo naučiti upoštevati drug drugega in spore reševati na miren način. Prav tako tudi odgovornosti za vzdrževanje čistoče na otroških in športnih igriščih. 

Ravnatelj Daniel Horvat je izrazil svoje prepričanje, da bo pump-track steza pripomogla tudi k temu, da bodo tisti, ki se pripravljajo na kolesarski izpit prej in bolje razvili spretnost obvladovanja kolesa ter tako tudi lažje opravili kolesarski izpit

Andrej Klemenc je navzoče seznanil, da je občina zjutraj z DRSI in izbranim izvajalcem podpisala pogodbo o izgradnji kolesarske povezave ob regionalni cesti od mostu pri Ljubljanici do odcepa za gasilski dom na Bregu. Zdaj bo pripravila tudi javno naročilo za izvedbo izgradnje kolesarske poti ob Borovniščici med mostovoma na Mejačevi ulici in Ljubljanski cesti. V samem koloparku pa bodo v kratkem postavljeni koši za ločeno odlaganje odpadkov, klopi, stojala za kolesa, zračna tlačilka in komplet osnovnega orodja za popravilo koles ter igralo za majhne otroke

Starši so izrazili željo da se postavi tudi “obešalnike” za nahrbtnike, da se zagotovi pitnik za vodo ter ustrezna osvetlitev koloparka v večernem času. 

Razgovor, ki so mu prisostvovali tudi številni mladi uporabniki pump track poligona, je potekal v mirnem in konstruktivnem vzdušju. (ob)

 

Oglejte si tudi