Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
7°C
JUTRI
27°C
8°C
Oceni objavo

Obvestila Občinske volilne komisije Občine Borovnica

Predčasno glasovanje

Predčasno glasovanje za vse volivce, ki bodo v nedeljo, 20. 11. 2022, odsotni iz kraja stalnega prebivališča (kjer so sicer vpisani v volilni imenik), bo potekalo

v sredo, 16. 11. 2022, med 7.00 in 19.00 v sejni sobi občine Borovnica, Paplerjeva ulica 22, Borovnica.

Glasovanje po pošti

Volivci, ki so v priporu, zavodu za prestajanje kazni, v bolnišnici ali v socialnovarstvenem zavodu za institucionalno varstvo in želijo glasovati po pošti na območju Republike Slovenije, to sporočijo občinski volilni komisiji najpozneje 10 (deset) dni pred dnem glasovanja, to je do vključno srede, 9. 11. 2022. Na enak način lahko glasujejo tudi invalidi, če predložijo odločbo pristojnega organa o priznanju statusa invalida.

Volivci, ki jim je bila nepredvideno odvzeta prostost oziroma so nepredvideno sprejeti na zdravljenje v bolnišnico ali pa v institucionalno varstvo socialnovarstvenega zavoda ali so prejeli odločbo o invalidnosti po roku iz prejšnjega odstavka, lahko glasujejo po pošti, če to sporočijo občinski volilni komisiji, najkasneje 5 (pet) dni pred dnem glasovanja, to je do vključno ponedeljka, 14. 11. 2022, in ob tem priložijo ustrezno dokazilo (npr. potrdilo ali odločbo).

Na podlagi sklepa DVK, št. 041-5/2022-1 z dne 3. 2. 2022, volivci, ki so v izolaciji, lahko glasujejo po pošti v skladu z določbo tretjega odstavka 81. člena Zakona o volitvah v Državni zbor, pod pogojem, da so v izolaciji najpozneje 5 (pet) dni pred dnevom glasovanja, to je vključno do ponedeljka, 14. 11. 2022 in da obvestilu (vlogi) občinski volilni komisiji ob tem predložijo ustrezno dokazilo (izvid o pozitivnem testu ali SMS-obvestilu o pozitivnem testu).

V zahtevku mora navesti svoje osebne podatke ter naslov, na katerega naj mu volilna komisija pošlje volilno gradivo.

 

Glasovanje na domu

Na podlagi 83. člena Zakona o volitvah v Državni zbor (glasovanje na domu) lahko volivci, ki se zaradi bolezni ne morejo osebno zglasiti na volišču, v  katerem so vpisani v volilni imenik,  glasujejo pred volilnim odborom na svojem domu, pod pogojem, da obvestilu priložijo ustrezno zdravniško potrdilo (sklep DVK,  št. 041-5/2022-2 z dne 03.02.2022). Za zdravniško potrdilo šteje vsaka pisna potrditev zdravnika (tudi npr. elektronska pošta), iz katere izhaja, da se volivec zaradi bolezni ne more osebno zglasiti na volišču. Potrdilo o bolezni lahko izda katerikoli zdravnik, ki izpolnjuje pogoje za opravljanje zdravniške službe (ne le osebni zdravnik).

Na domu lahko glasujejo tudi volivci, ki bodo v izolaciji, pod pogojem, da o tem obvestijo Občinsko volilno komisijo najpozneje 3 (tri) dni pred dnem glasovanja, oziroma najpozneje,  to je vključno do  srede , 16. 11. 2022 in da obvestilu (vlogi) Občinski volilni komisiji o tem priložijo ustrezno dokazilo (izvid o pozitivnem testu ali SMS obvestilo o pozitivnem testu).

 

Predlaganje zaupnikov

Predstavnik kandidature oziroma liste kandidatov lahko do vključno ponedeljka,  14.11.2022,  Občinski volilni komisiji Občine Borovnica,  predloži seznam zaupnikov.

 

Občinska volilna komisija

Oglejte si tudi