Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Spremenjen prometni režim v širši okolici šole se je dobro prijel

Prvo jutro meteorološke jeseni je bilo jesensko megleno in nič več poletno toplo, a je sonce kmalu pregnalo meglo in pokazalo, da še vedno lepo greje. Proti šoli so se po počitnicah spet začeli zgrinjati učenci, vendar je Paplerjeva ulica izgledala kot iz časov, ko je bil avtomobil še redka dobrina. Vsi učitelji in starši so resno vzeli nov prometni režim, ki prepoveduje ustavljanje na Paplerjevi in na njej omejuje hitrost na 30 km/h, dovoz otrok v šolo z avtomobili pa usmerja preko obrtno-poslovne cone Struge (LIKO) do novega kraka šolske poti ob Športnem parku Borovnica.

Precej učiteljev se je zbalo, da se z avtom ne bo dalo do parkirišča za zaposlene pred šolo, saj je bila cesta za to usposobljena šele zadnji večer pred začetkom pouka. Tako je ostalo kar nekaj parkirnih mest na tem parkirišču praznih, medtem ko je bilo novo parkirišče v obrtno-podjetniški coni Struge prezasedeno. K sreči se je izkazalo, da je to pravzaprav edine in ne nerešljiva težava, saj je bilo mogoče najti dovolj parkirnih mest zunaj urejenega parkirišča. S pomočjo rediteljev, ki so usmerjali promet na parkirišču, se je situacija v naslednjih dneh uredila in tudi starši, ki so želeli spremiti svoje otroke v šolo, niso imeli težav s parkiranjem na novem parkirišču.

Zahvaljujemo se vsem za upoštevanje novega prometnega režima in potrpežljivost. Veseli nas, da je kolesarnica pred šolo tako polna, da moramo skupaj z vodstvom šole razmišljati o njeni širitvi. Veseli smo tudi pohval številnih staršev, da je sedaj za varen prihod otrok v šolo bolje poskrbljeno kot pred tem.

Novi prometni režim se je hitro prijel in velika večina staršev se je prepričala, da lahko mirno in brez skrbi pustijo tudi manjše otroke, da po tistem, ko jih pripeljejo do začetka novega kraka šolske poti ob Športnem parku Borovnica, samostojno nadaljujejo pot v šolo. K uspešni vzgoji seveda spada tudi premišljeno in dovolj zgodnje navajanje otrok na samostojnost in nov prometni režim zaradi izboljšane prometne varnosti otrok omogoča, da prve samostojne korake na poti v šolo naredijo prej.

Kot običajno so do  konca drugega  tedna novega šolskega leta bili na vseh kritičnih prehodih čez najbolj prometne ceste do šole prisotni tako prometni policisti in redarji kot tudi občinski reditelji. Po njihovih opažanjih večjih težav  z novim prometnim režimom ni, čeprav se še najdejo posamezniki, ki svojega otroka želijo pripeljati čim bližje šoli, kar ustvarja občasno gnečo na parkirišču nasproti gostilne Godec. Opazili pa so, da večje število starejših otrok, ki v šolo prihajajo s kolesi, ne uporablja kolesarskih čelad, vozi po napačni strani cestišča in brez držanja krmila ter se požvižga na opozorila rediteljev. Prav tako so opazili, da zelo malo mladih kolesarjev zna  pravilno prevoziti križišče med Mejačevo in Mikuževo ulico in Molkovim trgom.  Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Borovnica bo v kratkem obravnaval vsa opažanja v zvezi z novim prometnim režimom ter neustreznimi prometnimi navadami in ravnanji ter oblikoval mnenja in priporočila za izboljšanje stanja.

Na prvi šolski dan pa je živahen živ žav pred šolo pokazal, kako željno je večina otrok pričakala začetek šole oz. pouka, za katerega si, kot sta to v svojem nagovoru ob sprejemu prvošolčkov poudarila tako ravnatelj Daniel Horvat kot župan Bojan Čebela, vsi želimo, da bi potekal čim bolj normalno in se moramo tudi ravnati tako, da vsak od nas prispeva, da bo tako. Župan je staršem tudi predstavil nov prometni režim prihoda in prevoza otrok v šolo, razloge zanj in načrte za dokončno ureditev novih prometnih površin ter med gledališko predstavo, namenjeno najmlajšim šolarjem, tem tudi podaril varnostne rutice, ki ostale udeležence v prometu opozarjajo, da so na oz. ob cesti prvošolčki. Ravnatelj pa je staršem prvošolčkov predstavil pedagoške delavke, ki bodo poskrbele za njihovo šolanje. (OB)

Oglejte si tudi