Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Šli smo peš, se vozili z e-kolesi, skiroji in avtomobili ter se imeli fajn!

Tudi letos sta sredi septembra Občina Borovnica in OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica združeno sodelovali v že tradicionalni vseevropski akciji Evropski teden mobilnosti, katere namen je opozoriti na velik okolijski odtis sodobnega prometa ter na spremembe potovalnih navad in izbir prometnih načinov in sredstev, da postanejo naše vsakdanje poti bolj zdrave za nas in planet. Moto letošnjega ETM je bil: gremo peš.
V četrtek, 19. septembra, se je manjša skupina učencev OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica z mentorjem Klemnom Jevnikarjem z vlakom odpravila na ogled dobrih praks sobivanja javnega potniškega prometa, kolesarjenja in pešačenja v središču Ljubljane. Dan kasneje so v borovniški šoli učence 2. in 3. razreda, ki prihajajo k pouku iz Borovnice, poskusno povabili na PEŠBUS. Akcija je lepo uspela. Vsem učencem, ki so prišli v šolo peš ali s kolesom smo podarili varnostni odsevni trak z logotipom ETM 2019 Borovnica. Med 8.00 in 18.00 smo zaprli Paplerjevo ulico ter omogočili gojencem vrtca, da se na parkirišču pred vrtcem igrajo, učencem OŠ in drugim občanom pa, da se na dvorišču šole seznanijo z električnimi in hibridnimi avtomobili, na Paplerjevi preizkusijo zložljiva (in) električna kolesa in skiroje ter pametne kolesarske čelade, na stojnicah pa seznanijo z različnimi gradivi o varnosti v prometu, trajnostni mobilnosti in zavarovanju kolesarske odgovornosti. OŠ dr. Ivana Korošca smo predali 14 koles, ki jih je junija šola zbrala z akcijo Podari rabljeno kolo, v okviru projekta DEPO pa so jih lepo obnovili preko javnih del zaposleni mojstri. Šoli smo podarili tudi 7 novih  kolesarskih čelad, ki bodo na voljo gojencem vrtca za pridobivanje prvih veščin na kolesu ter učencem šole pri usposabljanju za kolesarske izpite. V soboto, 21. septembra, se je na pohod od Borovnice do Zabočevega, kjer smo si ogledali tudi cerkev sv. Janeza, za kar gre zahvala g. župniku Janezu Šilarju, podala mala četica mladih nadobudnežev v spremstvu mam, starejši občan pa je v spremstvu vodnice PD Borovnica nadaljeval pot na Krimšček. V nedeljo, ki je sledila, pa smo na dan brez avtomobila nudili gostoljubje in voden ogled po naši železniški dediščini 
skupini kolesarjev, ki se je iz Ljubljane do Lip peljala z ladjico, tam pa s kolesi raziskovala naravno in kulturno dediščino barja ter spoznavala izzive omejevanja širjenja invazivnih tujerodnih rastlin.

Za sodelovanje se zahvaljujemo sodelujočim učiteljem OŠ dr. Ivana Korošca, še posebej Klemnu Jevnikarju, vzgojiteljicam vrtca, Društvu električna mobilnost Slovenije, PD Borovnica, HUD Karel Barjanski in našim občanom, ki so predstavili svoja električna vozila. Zahvala gre tudi sponzorjem: Špan d. o. o., Avtera d. o. o., Go-do d.n.o. in Agenciji MTT. Več fotografij s posameznih dogodkov si lahko ogledate v zavihku fotoreportaže na spletni strani občine: borovnica.si/fotogalerija.

 

Občinska uprava, foto: Jože Pristavec - Joc

Oglejte si tudi