Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Previdnost države odmaknila gradnjo prizidka k šoli za leto dni

Povečana previdnost države na področju poplavne ogroženosti je botrovala skoraj enoletnemu podaljšanju postopkov, ki omogočajo gradnjo prizidka k OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica.

Že pred dvema letoma se je izkazalo, da bo zaradi povečanega vpisa otrok v prvi razred OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica treba v nekaj letih zagotoviti dodatne prostore. V sodelovanju z vodstvom šole in svetom staršev je Občina Borovnica pristopila k izdelavi projekta za prizidek k šolski stavbi. Zgrajen naj bi bil lesen nizkoenergijski objekt s 4 učilnicami, ocenjen na 600.000 evrov, 40 % tega bi financiral Ekosklad. Ker del zemljišča, na katerem je edino mogoče zgraditi prizidek, ne da bi s tem omejili zmogljivosti že tako komaj zadostnega šolskega parkirišča, po veljavnem OPN spada na območje industrijskih dejavnosti, je bilo treba začeti postopek spremembe OPN in UN Liko. Do konca lanskega avgusta so bila pridobljena vsa potrebna mnenja in soglasja z izjemo pozitivnega mnenja direkcije za vode v zvezi s poplavno ogroženostjo. Konec lanskega oktobra je Občina Borovnica direkciji posredovala študijo poplavne ogroženosti, ki jo predstavlja še vodotok Malence, z opredeljenimi ukrepi za njeno zmanjševanje, ki je bila izdelana za potrebe OPPN Vaško jedro Borovnica. Ker je direkcija v zvezi z omenjeno študijo izdala pozitivno mnenje, smo pričakovali, da ne bo težav glede soglasja za spremembe OPN, ki omogočajo gradnjo prizidka k OŠ.
Zaradi tožb, ki so jih na državo, ki jim je omogočila gradnjo na območjih, ki so jih prizadele poplave, naslovili prizadeti, se je direkcija za vode začela obnašati skrajno previdno, da bi v prihodnje onemogočila možnost tovrstnih tožb oz. njihovega uspeha. Pristojni na direkciji so zahtevali dopolnitve k študiji in ko so te dobili po nekaj mesecih še pojasnila. Ko so imeli tudi slednja, pa so po več kot enomesečnem molku zahtevali še dodatna pojasnila. Pozitivno mnenje direkcije za vode je bilo tako izdano šele na začetku avgusta.

Že maja je postalo jasno, da prizidka k šoli ne bo mogoče zgraditi do začetka novega šolskega leta. Kljub zagotovljenim sredstvom za gradnjo v občinskem proračunu in predpostavki, da bo projekt deležen tudi sofinanciranja s strani Ekosklada. Z vodstvom šole so bili dogovorjeni ukrepi, ki bodo začasno omogočili nemoten pouk, s predelavo nekaterih garderob v učilnice. Nedavna pridobitev še zadnjega pozitivnega mnenja k spremembi prostorskega akta, ki pogojuje začetek postopkov za gradnjo prizidka k osnovni šoli, daje upanje, da bo z gradnjo mogoče začeti že do konca letošnjega leta in zanjo pridobiti tudi sredstva Ekoskada. Župan in občinska uprava bosta storila vse, kar je v njuni moči, da do gradnje pride čim prej.

 

Občinska uprava

Oglejte si tudi