Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Postavljen prikazovalnik hitrosti na Dolu

Previsoka hitrost vožnje je poleg alkoholiziranosti voznikov v Sloveniji glavni vzrok za prometne nesreče. Poleg fizičnih ovir (»ležeči policaji«, sredinski otoki ipd.) je v naseljih eden najbolj učinkovitih ukrepov preprečevanj prehitre vožnje postavitev prikazovalnikov hitrosti na ustreznih mestih. V naši občini tako od konca februarja v bližini avtobusnega postajališča na Dolu pri Borovnici stoji tovrsten prikazovalnik ter meri in prikazuje hitrost vozil, ki iz smeri Vrhnike oz. Bistre nadaljujejo pot proti Borovnici. Občina ga je pridobila v sklopu projekta »Skupaj umirjamo promet 2020« in zanj namenila 1.592,00 EUR kar predstavlja 40% vrednosti, ostalo je bilo sofinancirano s strani Zavarovalnice Triglav d.d. in podjetja Sipronika d.o.o. 

Analiza podatkov za mesec marec kaže, da dobrih 60% od 56.727 v marcu na tem mestu zabeleženih vozil ni preseglo najvišje dovoljene hitrosti 50 km/h in da je bila povprečna hitrost vseh vozil malenkost pod 48 km/h. V povprečju torej vozimo skladno s predpisi, vsaj kar se najvišje dovoljene hitrosti na tem mestu tiče.  

Je pa dobra tretjina voznikov presegla dovoljen hitrost za do 10 km/h, našlo pa se je kar nekaj »junakov«, ki so po ozki cesti v naselju, ki nima pločnikov, na mestu pred nepreglednim ovinkom divjali z več kot 100 km/h, »rekorder« pa kar s 122 km/h! Ker pri »dirkačih« običajno tudi kazni ne zaležejo, lahko samo upamo, da se bodo po nesreči na »večnih dirkališčih« znašli sami, ne da bi s seboj odpeljali še kakšno nedolžno življenje ali za sabo pustili nesrečnike s hudimi in trajnimi posledicami.  

Občani lahko meritve spremljajo tudi na spletni strani Občine Borovnica v rubriki Merilnik hitrosti.

 

OU, foto: AK

Oglejte si tudi