Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Borovnica
JUTRI
23°C
12°C
NED.
22°C
10°C
Oceni objavo

Poročilo s 3. izredne seje Občinskega sveta Občine Borovnica

V četrtek, 24. 9. 2020, je ob 18. uri, v prostorih OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica, potekala 3. izredna seja Občinskega sveta Občine Borovnica. Na njej so občinski svetniki obravnavali:

 

  1. Potrditev investicijskega programa za gradnjo kolesarske povezave Borovnica-Breg pri Borovnici z rekonstrukcijo pripadajočega dela regionalne ceste R3-642/1146
  2. Imenovanje kandidata za člana sveta JSKD Izpostava Vrhnika
  3. Soglasje k investiciji v športnem parku Borovnica
  4. Uporaba bilančnega dobička družbe JP KPV, d.o.o.
  5. Razno

 

 

Po obsežni in tehtni razpravi svetniki potrdili investicijski program za kolesarsko povezavo Borovnica – Breg 

Uvodno obrazložitev k prvi točki je je podal višji svetovalec za razvoj in razvojne projekte Andrej Klemenc. V razpravi so sodelovali: Peter Svete, Aljoša Hribar, Peter Črnilogar, Aljoša Žerjav, Andrej Erčulj, Tine Palčič, Matjaž Ocepek, Ciril Menart, Rok Skale, Jernej Kobe, Andrej Klemenc in župan.

Uvodoma je bilo pojasnjeno, da sta na veliko razliko v vrednosti projekta v Dokumentu identifikacije investicijskega projekta Kolesarska povezava Borovnica – Pako (DIIP KP Borovnica – Pako) in v Investicijskem programu za projekt kolesarske povezave Borovnica – Breg (IP KP Borovnica-Breg) vplivala razlika v metodologiji ocenjevanja (ocena stroška m2 povezave na osnovi povprečne cene m2 v letu 2016 zgrajenih kolesarskih povezav v primeru DIIP in projektantski popis del na osnovi izdelanega projekta za izvedbo v primeru IP) ter razpisna zahteva, da se kolesarske povezave načrtuje skladno z leta 2018 sprejetim Pravilnikom o projektiranju kolesarskih površin, ki je postavil zahtevne standarde glede neposrednosti, neprekinjenosti, varnosti in udobnosti kolesarske infrastrukture. 

 Andrej Klemenc je tudi pojasnil, da je občinska uprava upoštevala lani junij na zboru krajanom Breg – Pako dano  obljubo in preučila možnost enostranske dvosmerno povezavo. Izkazalo se je,  da bi bila dražja in bi bolj posegala na zasebna zemljišča, zato je bila na koncu upoštevana prvotna varianta: kolesarska steza na eni strani in kolesarski pas na vozišču na drugi strani, upoštevana pa je bila zahteva po ukrepih za umirjanje prometa ob vstopu v naselje. Na vprašanje zakaj je kolesarska pot ob desnem bregu Borovniščice načrtovana v makadamski izvedbi in ali to ne bo imelo za posledic višjih stroškov vzdrževanja pa je Andrej Klemenc pojasnil, da zaradi neposredne bližine vodotoka in ker gre za novo pot, ki katastrsko še ni vpisana, Direkcija RS za vode zahteva makadamsko izvedbo, vendar bo ta s protiprašnim slojem, ki bo, glede na majhne obremenitve, zadostoval tudi za ustrezno zaščito vrhnjega ustroja poti, tako da zaradi tega stroški vzdrževanja ne bi smeli biti višji.

Župan Bojan Čebela je poudaril, da bomo s projektom dokončno rešili večji del problema poteka varne prometne povezave od mostu regionalne ceste čez Borovniščico do občinske meje ter veliki večini prebivalcev Paka, Brega ter dela naselja Borovnica »Pod goro« omogočili varen dostop do središča Borovnice tudi s kolesom ali peš. Od tega ali DRSI lahko zagotovi sredstva za sočasno nujno rekonstrukcijo pripadajočega dela regionalne ceste pa je odvisno ali bo projekt izveden ali ne. Z izvedbo odseka Borovnica-Breg pa občina projekta ne končuje, saj namerava ob sočasni rekonstrukciji ceste vzpostaviti varno povezavo za kolesarje in pešce vse do meje z občino Brezovica in že pripravlja dokumentacijo, pri čemer pa so težave glede pridobivanja pogojev s strani Zavoda za varstvo narave in soglasij SŽ Infrastruktura d. o. o..

Svetniki so z 10 glasovi za in enim proti potrdili predlagani Investicijski program za projekt Kolesarska povezava Borovnica – Breg, kot pogoj pa postavili, da se v ta namen uporabijo sredstva v višini 622.050,00 EUR, ki si jih je Občina Borovnica izborila v okviru Dogovora za razvoj Ljubljanske urbane regije ter  da se sredstva za rekonstrukcijo pripadajočega odseka regionalne ceste zagotovijo iz državnega proračuna. 

 

Imenovana kandidatka za članico sveta JSKD Izpostava Vrhnika

Predsednik Komisije za mandatna vprašana in imenovanja Peter Črnilogar je povedal, da je komisija poslala poziv za predlaganje kandidatov za člana Sveta JSKD Izpostava Vrhnika, ki bi nadomestil dosedanjo članico gospo Jožico Rupar. V roku je komisija prejela dva predloga. Komisija je razpravljala o obeh predlogih. Občinskemu svetu predlaga, da to funkcijo opravlja Lilijana Kogovšek, članica KD Borovnica, kar je podprl tudi svetnik Matjaž Ocepek, člani občinskega sveta pa so predlog soglasno podprli. 

 

 

Podano soglasje k obnovi  tekaške steze v Športnem parku Borovnica

Občinska uprava je predstavila projekt ureditve igrišča, pri katerem so sodelovali tudi učitelji telesne vzgoje. Svetniki so  potrdili predvideno vrednost investicije v vrednosti 58.736,41 € za ureditev zožane tekaške steze. Dogovorjeno je bilo, da se dokumentacija pošlje svetnikom po elektronski pošti. 

 

 

Potrjen predlog župana glede uporabe bilančnega dobička družbe JP KPV, d.o.o.

Župan je svetnike seznanil  s trenutno situacijo na JP KPV d.o.o.. Povedal je, da sta z županom občine Log-Dragomer Miranom Stanovnikom predlagala, da glede na razmere v podjetju ostanek dobička ostane nerazporejen, Občina Vrhnika pa je predlagala 13% delitev bilančnega dobička. Občinski svet Občine Borovnica je enako kot Občinski svet občine Log-Dragomer, zavrnil predlog Občine Vrhnika.                

 

Svetniki obravnavali tudi pobude glede prometne razbremenitve Paplerjeve ulice, dokončanja prizidka k OŠ, jutranjega varstva otrok in začetka obnove dela ceste proti Kotom 

Jože Korošec, predsednik Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Borovnica, je svetnike seznanil z jutranjo prometno situacijo na Paplerjevi ulici, ki nastaja zaradi prevoza otrok v šolo. Problematiko je spremljal tudi policist Vili Jereb, ki je na sestanku podal določene pobude za razbremenitev Paplerjeve ulice. Posredoval nam bo pisne predloge, ki bi omilile situacijo. Po prejemu predlogov bo sklican SPVCP. To situacijo bo potrebno rešiti do naslednjega šolskega leta.  Župan je povedal, da je seznanjen s to problematiko. Povedal je, da se v ta namen ureja parkirišče v industrijski coni Liko z varno povezavo na obstoječo šolsko pot. Prav tako bo naročena  izdelava elaborata, ki bo proučil več možnih variant, kako razbremeniti Paplerjevo ulico. Svetniki so pozdravili delno zaprtje parkirišča pred šolo v jutranjih urah.

Petra Sveteta je zanimalo, kako potekajo dela na prizidku k OŠ. Župan je povedal, da dela potekajo po planu.  Imamo tedenske sestanke z  nadzorom in izvajalcem, občasno pa tudi z gradbenim odborom, ki je seznanjen z dogajanjem. Do 30.9. mora izvajalec oddati vlogo za pridobitev uporabnega dovoljenja. Pričela se bo urejati okolica prizidka. Montaža opreme je naročena 5. oktobra.

Tine Palčič je postavil vprašanje, v zvezi z organizacijo jutranjega varstva  za otroke drugih razredov.

Župan je povedal, da ima šola prostorsko stisko. Stiska je še večja zaradi trenutne situacije zaradi ukrepov v zvezi z COVID-19. Problem bo rešen do krompirjevih počitnic, ko se bodo oddelki preselili v nove prostore in bo prostorska stiska manjša. Peter Svete je povedal, da je bila na odboru jasno podana pobuda, da šola v začetku julija ponudi staršem možnost plačljivega varstva teh otrok. 

Aljoša Žerjav je povedal, kako so ta problem rešili v nekaterih šolah.  Župan je predlagal, da o tej problematiki razpravlja Odbor za družbene dejavnosti.

Jožeta Korošca je zanimalo, kdaj se bodo pričela dela na cesti v Brezovico in kakšno je stanje na Dražici. Župan je povedal, da se bodo dela pričela konec meseca septembra, zaključila pa v zadnjem tednu oktobra. 

 

Občina Borovnica

 

Oglejte si tudi